Czworokąt i okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13386
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Czworokąt i okrąg

Post autor: mol_ksiazkowy »

Dany jest czworokąt wypukły \(\displaystyle{ ABCD}\), w którym \(\displaystyle{ \angle DAB + \angle BCD = \angle ABC}\).
Punkt \(\displaystyle{ O}\) jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\).
Udowodnić, że jest odległości punktu \(\displaystyle{ O}\) od prostych \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ CD}\) są równe.

Czy założenie o wypukłości jest niezbędne :?:
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Re: Czworokąt i okrąg

Post autor: anna_ »

Zrobiłam symulację w GeoGebrze dla kilkunastu wielokątów wklęsłych.
Warunek jest prawdziwy, co nie znaczy, że dla każdego wklęsłego zachodzi.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2344
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 370 razy

Re: Czworokąt i okrąg

Post autor: matmatmm »

Z punktu \(\displaystyle{ B}\) prowadzimy (wewnątrz kąta \(\displaystyle{ \angle ABC}\)) półprostą \(\displaystyle{ \overrightarrow{BX}}\) taką, że \(\displaystyle{ \angle DCB=\angle XBC}\) oraz \(\displaystyle{ \angle DAB=\angle XBA}\). Symetralna odcinka \(\displaystyle{ BC}\) jest dokładnie zbiorem punktów równooddalonych od prostych \(\displaystyle{ CD}\) i \(\displaystyle{ BX}\), a symetralna odcinka \(\displaystyle{ AB}\) jest dokładnie zbiorem punktów równooddalonych od prostych \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ BX}\). Stąd odległość punktu \(\displaystyle{ O}\) od \(\displaystyle{ CD}\) jest taka sama jak od \(\displaystyle{ BX}\) i taka sama jak od \(\displaystyle{ AD}\).

Założenie wypukłości nie jest istotne.
ODPOWIEDZ