Obliczyć największa i najmniejsza wartość funkcji \(\displaystyle{ h(x,y) = (x-8)^2 + (y-6)^2}\) na zbiorze \(\displaystyle{ x^2+y^2 \le 25.}\)
największa i najmniejsza wartość funkcji
największa i najmniejsza wartość funkcji
zatrzymałem się w połowie zadania, na równaniu brzegu koła, ale i tak cos czuje ze pomyliłem się na początku. Proszę o pomoc 
Obliczyć największa i najmniejsza wartość funkcji \(\displaystyle{ h(x,y) = (x-8)^2 + (y-6)^2}\) na zbiorze \(\displaystyle{ x^2+y^2 \le 25.}\)
Obliczyć największa i najmniejsza wartość funkcji \(\displaystyle{ h(x,y) = (x-8)^2 + (y-6)^2}\) na zbiorze \(\displaystyle{ x^2+y^2 \le 25.}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2024, o 15:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: największa i najmniejsza wartość funkcji
To pokaż, jak liczysz.
I używaj \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a, bo post trafi do Kosza.
JK
I używaj \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a, bo post trafi do Kosza.
JK
