W każdym z dwóch koszyków..
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 11 wrz 2005, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Hel
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 1 raz
W każdym z dwóch koszyków..
w każdym z dwóch koszyków znajduje się 5 klocków czerwonych, 10 zielonych, 6 białych. Wyjmujemy losowo po jednym klocku z każdego koszyka. oblicz prawdopodobienstwo ze wylosujemy dwa klocki białe.
niezbedne bym zrozumiał chyba cały dział i gdzie robie errory.
ja zabrałem sie za to tak: \(\displaystyle{ \Omega={21\choose 1}}\) no bo 1 losujemy a wszystkich 21 i to est 21, w dugim koszyku tak samo
\(\displaystyle{ A={6\choose 2}}\) bo tyle jest białych, a potrzeba 2
jak połączyć te dea koszyki teraz i czy rozumowanei jest dobre?
niezbedne bym zrozumiał chyba cały dział i gdzie robie errory.
ja zabrałem sie za to tak: \(\displaystyle{ \Omega={21\choose 1}}\) no bo 1 losujemy a wszystkich 21 i to est 21, w dugim koszyku tak samo
\(\displaystyle{ A={6\choose 2}}\) bo tyle jest białych, a potrzeba 2
jak połączyć te dea koszyki teraz i czy rozumowanei jest dobre?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2007, o 21:11 przez YYssYY, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 28 lis 2006, o 00:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie pamiętam.
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 22 razy
W każdym z dwóch koszyków..
\(\displaystyle{ A={6\choose1}}\) (z jednego koszyka tylko 1 klocek.
Odpowiedź:\(\displaystyle{ ({6\over21})^2}\)
Odpowiedź:\(\displaystyle{ ({6\over21})^2}\)
Ostatnio zmieniony 24 paź 2007, o 21:27 przez g-dreamer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 11 wrz 2005, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Hel
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 1 raz
W każdym z dwóch koszyków..
\(\displaystyle{ ({4\over49})}\)wychodzig-dreamer pisze:\(\displaystyle{ A={6\choose1}}\) (z jednego koszyka tylko 1 klocek.
Odpowiedź:\(\displaystyle{ ({6\over12})^2}\)
mozesz ten swoj wynik wytlumaczyc? rozwinąć (no bo jedno działanie tylko..)
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 28 lis 2006, o 00:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie pamiętam.
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 22 razy
W każdym z dwóch koszyków..
\(\displaystyle{ (6/21)^2}\)
Z każdego koszyka losujesz osobno. Szansa, że wylosujesz z danego koszyka biały klocek to 6/21, z drugiego też.
Haha, już poprawiłem: 21 zamiast 12
Z każdego koszyka losujesz osobno. Szansa, że wylosujesz z danego koszyka biały klocek to 6/21, z drugiego też.
Haha, już poprawiłem: 21 zamiast 12
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 11 wrz 2005, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Hel
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 1 raz
W każdym z dwóch koszyków..
:/ .. jaka jest moc omega a jakie A? Ty to robisz ze losuja 6 białych ze wszystkich, rozumiem , ale nie czaje czemu nie ma tu nic z 2 białymi klockami.. "wylosujemy 2 klocki białe"
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 28 lis 2006, o 00:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie pamiętam.
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 22 razy
W każdym z dwóch koszyków..
Najpierw losujesz z pierwszego koszyka:
\(\displaystyle{ A=6\\
\Omega=21}\)
Potem z drugiego: j/w
Całe zadanie można porównać do takiego: rzucasz dwoma kostkami do gry, jaka jest szansa, że na obu wypadnie 1?
A zauważ jeszcze, że \(\displaystyle{ {6\choose2}}\) nie wyklucza możliwości, że wybierzesz 2 klocki z tego samego koszyka. Poza tym wszystkich klocków białych jest 12.
\(\displaystyle{ A=6\\
\Omega=21}\)
Potem z drugiego: j/w
Całe zadanie można porównać do takiego: rzucasz dwoma kostkami do gry, jaka jest szansa, że na obu wypadnie 1?
A zauważ jeszcze, że \(\displaystyle{ {6\choose2}}\) nie wyklucza możliwości, że wybierzesz 2 klocki z tego samego koszyka. Poza tym wszystkich klocków białych jest 12.