Czy istnieje jakiś sensowny warunek konieczny albo wystarczający na to, żeby
\(\displaystyle{ \int_{\RR}e^{ix}f(x)\dd x=0,}\)
gdy wiadomo, że \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją o wartościach rzeczywistych dodatnich? Czy istnieje uogólnienie na całkę
\(\displaystyle{ \int_{\RR}e^{ix}f(x)\mu(\dd x)=0,}\)
gdzie \(\displaystyle{ \mu}\) jest borelowską miarą probabilistyczną?
Transformata Fouriera względem miary
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Transformata Fouriera względem miary
Z tego wynika, że \(\displaystyle{ \mu(\mathcal{B}) = 0 }\) i odwrotnie jeśli \(\displaystyle{ \mu(\mathcal{B}) = 0 ,}\) to całka Fresnela jest równa zero.
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2344
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
Re: Transformata Fouriera względem miary
Nie rozumiem. Co to jest \(\displaystyle{ B}\)? Jaki jest związek całki Fresnela z funkcją \(\displaystyle{ f}\)?
Dodam, że chodziło mi tak naprawdę o całkę
\(\displaystyle{ \int_0^1e^{2\pi i x}f(x)\dd x}\)
lub jej uogólnienie z miarą \(\displaystyle{ \mu}\).
Dodam, że chodziło mi tak naprawdę o całkę
\(\displaystyle{ \int_0^1e^{2\pi i x}f(x)\dd x}\)
lub jej uogólnienie z miarą \(\displaystyle{ \mu}\).
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Transformata Fouriera względem miary
\(\displaystyle{ \mathcal {B} }\) to oznaczenie zbiorów borelowskich.
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} e^{2\pi ix}f(x) = 0 \Leftrightarrow f(x) = 0. }\)
własności tej całki i jej uogólnienia:
'\(\displaystyle{ \int_{\RR}e^{ix}f(x)\mu(\dd x)=0 \Leftrightarrow \mu = 0. }\)
opisane są w książce:
Sergio A. Albeverio Raphael, J. Høegh-Krohn, Sonia Mazzucchi. Mathematical Theory of Feynman Path Integrals. Springer 2008.
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} e^{2\pi ix}f(x) = 0 \Leftrightarrow f(x) = 0. }\)
własności tej całki i jej uogólnienia:
'\(\displaystyle{ \int_{\RR}e^{ix}f(x)\mu(\dd x)=0 \Leftrightarrow \mu = 0. }\)
opisane są w książce:
Sergio A. Albeverio Raphael, J. Høegh-Krohn, Sonia Mazzucchi. Mathematical Theory of Feynman Path Integrals. Springer 2008.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Re: Transformata Fouriera względem miary
`\cos(4\pi x)` jest dobrym kontrprzykładem na to "twierdzenie". Janusz zwykle ogląda wzorki, ale nie czyta założeń.
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Transformata Fouriera względem miary
Polecam jeszcze monografię o zastosowaniach analizy Fouriera w probabilistyce.
Tatsuo Kawata. Fourier Analysis in Probability Theory. 1972.
Tatsuo Kawata. Fourier Analysis in Probability Theory. 1972.