Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
-
Narumi
- Użytkownik

- Posty: 24
- Rejestracja: 12 wrz 2007, o 17:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 7 razy
Post
autor: Narumi » 24 paź 2007, o 20:59
Sprawdź czy prawdziwa jest tożsamość:
\(\displaystyle{ (x+2)^3-(x-1)^3=(2x+1)^2-(5x-1)(x-8)+46x}\)
Ostatnio zmieniony 24 paź 2007, o 21:10 przez
Narumi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
*Kasia
- Gość Specjalny

- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Post
autor: *Kasia » 24 paź 2007, o 21:12
W czym konkretnie masz problem? Wystarczy rozpisać prawą i lewą stronę, korzystając ze wzorów skróconego mnożenia...
-
mostostalek
- Użytkownik

- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Post
autor: mostostalek » 24 paź 2007, o 21:19
hmm, policz wyrazy wolne.. po lewej jest 8+1=9 po prawej 1-8=-7.. nie jest to tożsamość mam rację??