Jest oczywiście na wiki lista liczb pierwszych, ale mnie bardziej interesują te które są liczbami Mersenne'a ale nie są właśnie pierwszymi
Liczby Mersenne'a- zbiór do pobrania?
Liczby Mersenne'a- zbiór do pobrania?
Czy gdzieś jest zbiór liczb Mersenne'a wraz z dzielnikami?
Jest oczywiście na wiki lista liczb pierwszych, ale mnie bardziej interesują te które są liczbami Mersenne'a ale nie są właśnie pierwszymi
.
Jest oczywiście na wiki lista liczb pierwszych, ale mnie bardziej interesują te które są liczbami Mersenne'a ale nie są właśnie pierwszymi
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Liczby Mersenne'a- zbiór do pobrania?
\(\displaystyle{ M_{2} = 2^2 -1 = 3 }\)
\(\displaystyle{ M_{3} = 2^3 -1 = 7 }\)
\(\displaystyle{ M_{4} = 2^4 -1= 15 }\) - złożona
\(\displaystyle{ M_{5} = 2^5 -1 =31 }\)
\(\displaystyle{ M_{6} = 2^6 -1 = 63 }\) - złożona
......................................
Nie ma tablic ze złożonymi liczbami Mersenne'a.
Natomiast się tablice liczb pierwszych Mersenne'a z liczbą cyfr, rokiem odkrycia i nazwiskiem odkrywcy.
Z Twierdzenie Eulera wynika, że jeżeli \(\displaystyle{ p = 4k + 3 , \ \ k>1 }\) i \(\displaystyle{ 2p +1 }\) są liczbami pierwszymi to dzielna \(\displaystyle{ 2k+1|M_{p} }\) jest liczbą Mersenne'a złożoną.
\(\displaystyle{ M_{3} = 2^3 -1 = 7 }\)
\(\displaystyle{ M_{4} = 2^4 -1= 15 }\) - złożona
\(\displaystyle{ M_{5} = 2^5 -1 =31 }\)
\(\displaystyle{ M_{6} = 2^6 -1 = 63 }\) - złożona
......................................
Nie ma tablic ze złożonymi liczbami Mersenne'a.
Natomiast się tablice liczb pierwszych Mersenne'a z liczbą cyfr, rokiem odkrycia i nazwiskiem odkrywcy.
Z Twierdzenie Eulera wynika, że jeżeli \(\displaystyle{ p = 4k + 3 , \ \ k>1 }\) i \(\displaystyle{ 2p +1 }\) są liczbami pierwszymi to dzielna \(\displaystyle{ 2k+1|M_{p} }\) jest liczbą Mersenne'a złożoną.
