Układ nierówności

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Układ nierówności

Post autor: mol_ksiazkowy »

:arrow: Dla jakich \(\displaystyle{ n \ge 2}\) zachodzi twierdzenie
Jeśli \(\displaystyle{ a_1,..., a_n}\) są dowolnymi liczbami rzeczywistymi takimi, że \(\displaystyle{ |a_i| \geq |S-a_i|}\) dla \(\displaystyle{ i=1,...,n}\) ; gdzie \(\displaystyle{ S=a_1+....+a_n}\); to \(\displaystyle{ S=0}\)
ODPOWIEDZ