Granica funkcji, asymptota pionowa

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 498
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 93 razy
Pomógł: 2 razy

Granica funkcji, asymptota pionowa

Post autor: Damieux »

Witam,
mam wyznaczyć asymptotę pionową wykresu funkcji \(\displaystyle{ f\left( x\right)= \frac{5-x}{x ^{2}-25 } }\).

1. Dziedziną tej funkcji jest \(\displaystyle{ \RR-\left\{ -5,5\right\} }\).
Wzór funkcji upraszczam: \(\displaystyle{ f\left( x\right)= \frac{-\left( x-5\right) }{\left( x-5\right)\left( x+5\right) }=- \frac{1}{x+5} }\).

Czy asymptota pionowa pokrywa się z tym, co się wyklucza z dziedziny?
Czy tylko \(\displaystyle{ x=-5 }\) będzie asymptotą pionową tej funkcji?
Przy obliczaniu granicy w punkcie \(\displaystyle{ x=5}\) wychodzi układ nieoznaczony, więc tylko \(\displaystyle{ x=-5}\) będzie asymptotą pionową?
Ostatnio zmieniony 4 lip 2024, o 00:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36043
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Granica funkcji, asymptota pionowa

Post autor: Jan Kraszewski »

Damieux pisze: 3 lip 2024, o 22:40Czy asymptota pionowa pokrywa się z tym, co się wyklucza z dziedziny?
Jak widzisz na tym przykładzie - niekoniecznie. Konieczne jest jeszcze, by granica w takim punkcie była \(\displaystyle{ \pm\infty.}\)
Damieux pisze: 3 lip 2024, o 22:40Przy obliczaniu granicy w punkcie \(\displaystyle{ x=5}\) wychodzi układ nieoznaczony,
E tam, przecież \(\displaystyle{ \lim_{x\to5}-\frac{1}{x+5}=-\frac{1}{10}.}\)
Damieux pisze: 3 lip 2024, o 22:40 więc tylko \(\displaystyle{ x=-5}\) będzie asymptotą pionową?
Tak.

JK
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 498
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 93 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Granica funkcji, asymptota pionowa

Post autor: Damieux »

Dziękuję
ODPOWIEDZ