Granica ciągu
-
Damieux
- Użytkownik

- Posty: 498
- Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 93 razy
- Pomógł: 2 razy
Granica ciągu
Witam,
nie wiem jak obliczyć granicę ciągów: \(\displaystyle{ a _{n}= \frac{100 \sin n}{ \sqrt{n} } }\) i \(\displaystyle{ a _{n}= \frac{8 \cos n ^{2} }{3n+1} }\)
nie wiem jak obliczyć granicę ciągów: \(\displaystyle{ a _{n}= \frac{100 \sin n}{ \sqrt{n} } }\) i \(\displaystyle{ a _{n}= \frac{8 \cos n ^{2} }{3n+1} }\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
-
Damieux
- Użytkownik

- Posty: 498
- Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 93 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Granica ciągu
a) \(\displaystyle{ \frac{100}{ \sqrt{n} } \le \frac{100 \sin n}{ \sqrt{n} } \le \frac{ \sqrt{n} \cdot \sin n}{ \sqrt{n} } }\)
b) \(\displaystyle{ \frac{8}{3n+1} \le \frac{8 \cos n ^{2} }{3n+1} \le \frac{8 \cdot 3}{3n+1} }\)
W ten sposób?
b) \(\displaystyle{ \frac{8}{3n+1} \le \frac{8 \cos n ^{2} }{3n+1} \le \frac{8 \cdot 3}{3n+1} }\)
W ten sposób?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Granica ciągu
Nie. Oba oszacowania są nieprawdziwe (skąd je wziąłeś? Uważasz, że \(\displaystyle{ \sin n\ge 1}\) i \(\displaystyle{ \cos n ^{2}\ge 1}\) ?!), a oszacowanie \(\displaystyle{ \frac{100 \sin n}{ \sqrt{n} } \le \frac{ \sqrt{n} \cdot \sin n}{ \sqrt{n} }}\), poza tym, że nieprawdziwe, jest zupełnie nieprzydatne.
Wiesz na czym polega twierdzenie o 3 ciągach?
Wiesz na czym polega twierdzenie o 3 ciągach?
-
Damieux
- Użytkownik

- Posty: 498
- Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 93 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Granica ciągu
Wcale nie uważam, że \(\displaystyle{ \sin n \ge 1}\) i \(\displaystyle{ \cos ^{2}n \ge 1 }\), ale przyjmują wartości z przedziału \(\displaystyle{ \left\langle -1;1\right\rangle }\), dlatego np. w przykładzie b) zamiast \(\displaystyle{ \cos ^{2} n }\) podmieniłem na \(\displaystyle{ 3}\), bo \(\displaystyle{ 3>\left\langle -1;1\right\rangle }\), a przecież kolejny wyraz ma być większy. Mianowniki są te same, więc licznik wystarczy zwiększyć..
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Granica ciągu
Ależ uważasz: skoro piszeszDamieux pisze: 16 cze 2024, o 20:28 Wcale nie uważam, że \(\displaystyle{ \sin n \ge 1}\) i \(\displaystyle{ \cos ^{2}n \ge 1 }\),
\(\displaystyle{ \frac{100}{ \sqrt{n} } \le \frac{100 \sin n}{ \sqrt{n} } }\)
to nierówność ta jest równoważna nierówności
\(\displaystyle{ \sin n \ge 1}\).
Podobnie nierówność
\(\displaystyle{ \frac{8}{3n+1} \le \frac{8 \cos n ^{2} }{3n+1}}\)
jest równoważna nierówności
\(\displaystyle{ \cos ^{2}n \ge 1.}\)
Pomijając już bezsensowność zapisu \(\displaystyle{ 3>\left\langle -1;1\right\rangle }\), czy wiesz, czemu ma służyć to szacowanie?Damieux pisze: 16 cze 2024, o 20:28ale przyjmują wartości z przedziału \(\displaystyle{ \left\langle -1;1\right\rangle }\), dlatego np. w przykładzie b) zamiast \(\displaystyle{ \cos ^{2} n }\) podmieniłem na \(\displaystyle{ 3}\), bo \(\displaystyle{ 3>\left\langle -1;1\right\rangle }\), a przecież kolejny wyraz ma być większy. Mianowniki są te same, więc licznik wystarczy zwiększyć..
JK
-
Damieux
- Użytkownik

- Posty: 498
- Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 93 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Granica ciągu
Robimy to po to, aby wyznaczyć granicę ciągu środkowego, tego właściwego. Jeżeli wyraz ciągu mniejszy ( lub równy ) od właściwego ma tą samą granicę, co większy ( lub równy) od środkowego to granica będzie taka sama również dla tego po środku 
Dodano po 4 minutach 29 sekundach:
Ale \(\displaystyle{ \sin n }\) oraz \(\displaystyle{ \cos ^{2} n}\) są połączone iloczynem z liczbą, więc ten iloczyn w licznikach może być zarówno ujemny, jak i dodatni, więc może lepiej dodać/odjąć jakąś liczbę od licznika ( spoza przedziału \(\displaystyle{ \left( -1;1\right) }\) )
Dodano po 4 minutach 29 sekundach:
Ale \(\displaystyle{ \sin n }\) oraz \(\displaystyle{ \cos ^{2} n}\) są połączone iloczynem z liczbą, więc ten iloczyn w licznikach może być zarówno ujemny, jak i dodatni, więc może lepiej dodać/odjąć jakąś liczbę od licznika ( spoza przedziału \(\displaystyle{ \left( -1;1\right) }\) )
Ostatnio zmieniony 16 cze 2024, o 20:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: spoza.
Powód: Poprawa wiadomości: spoza.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Granica ciągu
Dobrze. Teraz wróć do wiedzy, którą posiadasz:
JK
i wykorzystaj ją bardziej racjonalnie, niż poprzednio: poprawnie i bez cudowania.Damieux pisze: 16 cze 2024, o 20:28przyjmują wartości z przedziału \(\displaystyle{ \left\langle -1;1\right\rangle }\),
Nie wiem, jaki widzisz związek pomiędzy pierwszą częścią tego zdania a drugą.Damieux pisze: 16 cze 2024, o 20:48Ale \(\displaystyle{ \sin n }\) oraz \(\displaystyle{ \cos ^{2} n}\) są połączone iloczynem z liczbą, więc ten iloczyn w licznikach może być zarówno ujemny, jak i dodatni, więc może lepiej dodać/odjąć jakąś liczbę od licznika (spoza przedziału \(\displaystyle{ \left( -1;1\right) }\) )
JK
-
Damieux
- Użytkownik

- Posty: 498
- Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 93 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Granica ciągu
To może w ogóle nie potrzeba stosować twierdzenia o trzech ciągach. Skoro licznik jest ograniczony, więc niech będzie on liczbą \(\displaystyle{ a}\), natomiast mianownik zbiega do \(\displaystyle{ \infty }\), więc \(\displaystyle{ \frac{a}{ \infty }=0 }\).
A jeśli byśmy chcieli zastosować jednak to twierdzenie, to może po prostu tak:
\(\displaystyle{ \frac{100 \sin n - 3}{ \sqrt{n} } \le \frac{100 \sin n }{ \sqrt{n} } \le \frac{100 \sin n +3}{ \sqrt{n} } }\)
\(\displaystyle{ \frac{8 \cos n ^{2} -2 }{3n+1} \le \frac{8 \cos n ^{2} }{3n+1} \le \frac{8 \cos n ^{2}+2 }{3n+1} }\)
Dodano po 9 minutach 21 sekundach:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{-3}{ \sqrt{n} }= \lim_{ n\to \infty } \frac{3}{ \sqrt{n} }=0 }\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{-2}{3n+1}= \lim_{ n\to \infty } \frac{2}{ \infty } =0 }\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Granica ciągu
Intuicja słuszna, ale jeżeli chcesz to udowodnić, to bez twierdzenia op trzech ciągach nie obejdziesz sięDamieux pisze: 16 cze 2024, o 21:51To może w ogóle nie potrzeba stosować twierdzenia o trzech ciągach. Skoro licznik jest ograniczony, więc niech będzie on liczbą \(\displaystyle{ a}\), natomiast mianownik zbiega do \(\displaystyle{ \infty }\), więc \(\displaystyle{ \frac{a}{ \infty }=0 }\).
Do bani. O granicach ciągów \(\displaystyle{ \frac{100 \sin n - 3}{ \sqrt{n} } ,\frac{100 \sin n +3}{ \sqrt{n} } }\) wiesz dokładnie tyle samo, co o granicy ciągu \(\displaystyle{ \frac{100 \sin n }{ \sqrt{n} } }\), czyli nic. Dokładnie to samo w drugim przykładzie.Damieux pisze: 16 cze 2024, o 21:51A jeśli byśmy chcieli zastosować jednak to twierdzenie, to może po prostu tak:
\(\displaystyle{ \frac{100 \sin n - 3}{ \sqrt{n} } \le \frac{100 \sin n }{ \sqrt{n} } \le \frac{100 \sin n +3}{ \sqrt{n} } }\)
\(\displaystyle{ \frac{8 \cos n ^{2} -2 }{3n+1} \le \frac{8 \cos n ^{2} }{3n+1} \le \frac{8 \cos n ^{2}+2 }{3n+1} }\)
Pomijając już to, ze za czerwony zapis należą się karne punkty, to jaki ma to związek z zadaniem?Damieux pisze: 16 cze 2024, o 21:51\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{-3}{ \sqrt{n} }= \lim_{ n\to \infty } \frac{3}{ \sqrt{n} }=0 }\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{-2}{3n+1}= \red{\lim_{ n\to \infty } \frac{2}{ \infty } }=0 }\)
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
-
bazyl01
- Użytkownik

- Posty: 46
- Rejestracja: 12 cze 2023, o 20:27
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 5 razy
Re: Granica ciągu
\(\displaystyle{ -1\leq\sin n\leq1\,\,\,\,\,\,\,\vert\cdot100}\)
\(\displaystyle{ -100\leq100\sin n\leq100\,\,\,\,\,\,\,\vert :\sqrt{n}}\)
\(\displaystyle{ 0\longleftarrow-\frac{100}{\sqrt{n}}\leq\frac{100\sin n}{\sqrt{n}}\leq\frac{100}{\sqrt{n}}\longrightarrow 0}\)
a więc z tw. o 3 ciągach mamy, że \(\displaystyle{ \frac{100\sin n}{\sqrt{n}}\longrightarrow 0}\).
\(\displaystyle{ -100\leq100\sin n\leq100\,\,\,\,\,\,\,\vert :\sqrt{n}}\)
\(\displaystyle{ 0\longleftarrow-\frac{100}{\sqrt{n}}\leq\frac{100\sin n}{\sqrt{n}}\leq\frac{100}{\sqrt{n}}\longrightarrow 0}\)
a więc z tw. o 3 ciągach mamy, że \(\displaystyle{ \frac{100\sin n}{\sqrt{n}}\longrightarrow 0}\).
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy