Równania z jedną niewiadomą - ułamki.

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
lewy2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2007, o 10:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Glogow
Podziękował: 32 razy

Równania z jedną niewiadomą - ułamki.

Post autor: lewy2 » 24 paź 2007, o 23:39

Dobra nie styka juz qrde "polskimis" ogficjalnie moge uznac iz zostalem przez Ciebei przygnieciony intelektualnie i jest mi glupio. Jak mozesz bo widze ze to dla Ciebie ne stanowi problemu( w przeciwienstwie do mnie) to czy dalbys rade jeszcze ostatni przyklad. Jak nie to spoko:0

Pozdrawiam i dzieki:)
Rekrutacja Instytut Matematyczny, Uniwersytet Wrocławski (gif)

Piotr Rutkowski
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 389 razy

Równania z jedną niewiadomą - ułamki.

Post autor: Piotr Rutkowski » 24 paź 2007, o 23:48

\(\displaystyle{ \frac{8+3x}{2x+6}-\frac{2x-5}{4x-2}=0 \ |*2}\)
\(\displaystyle{ \frac{8+3x}{x+3}=\frac{2x-5}{2x-1}}\)
z dziedziny
\(\displaystyle{ x\neq \frac{1}{2} x\neq -3}\)
\(\displaystyle{ (8+3x)(2x-1)=(x+3)(2x-5)}\)
zwijając
\(\displaystyle{ 4x^{2}+12x+7=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=32}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{-12+\sqrt{32}}{8}=-\frac{3}{2}+\frac{\sqrt{32}}{8}=-\frac{3}{2}+\frac{\sqrt{2}}
{2}}\)

\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{-12-\sqrt{32}}{8}=-(\frac{3}{2}+\frac{\sqrt{2}}{2})}\)
Ostatnio zmieniony 24 paź 2007, o 23:55 przez Piotr Rutkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Szemek
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Równania z jedną niewiadomą - ułamki.

Post autor: Szemek » 24 paź 2007, o 23:54

\(\displaystyle{ \frac{8+3x}{2x+6}-\frac{2x-5}{4x-2}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{8+3x}{2(x+3)}-\frac{2x-5}{2(2x-1)}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(8+3x)(2x-1)-(2x-5)(x+3)}{2(x+3)(2x-1)}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(16x-8+6x^2-3x)-(2x^2+6x-5x-15)}{2(x+3)(2x-1)}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{6x^2+13x-8-2x^2-x+15}{2(x+3)(2x-1)}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{4x^2+12x+7}{2(x+3)(2x-1)}=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x^2+12x+7=0 \\ 2(x+3)(2x-1) 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \left( x = \frac{1}{2}(-3-\sqrt{2}) x=\frac{1}{2}(-3+\sqrt{2})\right) x\in R-\{-3,\frac{1}{2} \}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{1}{2}(-3-\sqrt{2}) x=\frac{1}{2}(-3+\sqrt{2})}\)

lewy2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2007, o 10:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Glogow
Podziękował: 32 razy

Równania z jedną niewiadomą - ułamki.

Post autor: lewy2 » 25 paź 2007, o 00:31

o qrde dziekuje Wam wszystkim a w szczegolnosci "polskiemu misiowi ktory mi zainponowal swoim wiekiem i umiejetnosciami.

Jeszcze raz gorąco dziekuje i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ