Zasada działania tego sposobu przesiewania liczb pierwszych, jest na tyle prosta, że powinien ją zrozumieć uczeń szkoły średniej.
Badaną liczbę \(\displaystyle{ n}\) (a w zasadzie kolejne, badane na prymarność liczby), dzielimy przez liczbę testową \(\displaystyle{ q}\), stanowiącą primorial dużej liczby pierwszej \(\displaystyle{ p}\): im większe \(\displaystyle{ p}\), tym lepiej. W efekcie otrzymujemy pewną liczbę \(\displaystyle{ m}\), która nas tutaj za bardzo nie interesuje, a która mówi nam, ile razy \(\displaystyle{ q}\) mieści się w \(\displaystyle{ n}\). Dla samej metody nie jest to wartość istotna.
Ważna jest dla nas reszta z dzielenia, czyli kongruencja liczby \(\displaystyle{ n}\), wobec \(\displaystyle{ q}\).
\(\displaystyle{ n (\bmod q) ≡ r}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ r}\) jest liczbą pierwszą, taką że, jest większe od największego ze składników składających się na \(\displaystyle{ q }\)(przypominam, że \(\displaystyle{ q}\) jest iloczynem kolejnych liczb pierwszych, i jest oczywiście liczbą złożoną), czyli jest większe od \(\displaystyle{ p}\) — to badane \(\displaystyle{ n}\) ma duże szanse być liczbą pierwszą. Tylko i wyłącznie w tym przypadku: to znaczy pozostałe możliwości wskazują jednoznacznie, z całkowitą pewnością, na to, że Liczba \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą złożoną.
Gdy \(\displaystyle{ r}\) jest mniejsze od \(\displaystyle{ p}\), to nawet gdy jest liczbą pierwszą, to dzieli się przez których ze składników liczby \(\displaystyle{ q}\). A w takim razie, przez ten składnik dzieli się zarówno reszta z dzielenia, jak i samo \(\displaystyle{ q}\). Więc suma ta również się przez ten składnik dzieli. Ujmijmy to w równaniu:
\(\displaystyle{ n = mq + r}\)
Gdzie \(\displaystyle{ q}\) oczywiście dzieli się przez WSZYSTKIE składniki tworzące ten \(\displaystyle{ primorial}\). Jeżeli teraz \(\displaystyle{ r}\) dzieli się przez dowolny z tych składników — to liczba \(\displaystyle{ n}\) żadną miarą nie może być pierwsza, to chyba jasne... A to zachodzi dla wszystkich \(\displaystyle{ r}\) złożonych, a \(\displaystyle{ nie}\) zachodzi tylko dla liczb pierwszych, większych od \(\displaystyle{ p}\).
Aby powyższe zilustrować praktycznie, weźmy za \(\displaystyle{ p}\) liczbę pierwszą 7.
\(\displaystyle{ 7\#= 210}\)
Mamy dowolny n taki że:
\(\displaystyle{ n (\bmod 210) \equiv r}\) czyli \(\displaystyle{ n = mq + r}\)
Gdzie \(\displaystyle{ r}\) jest mniejsze od \(\displaystyle{ 210}\). Jeżeli \(\displaystyle{ r}\) jest liczbą złożoną, to dzieli się przez któryś ze składników tworzących \(\displaystyle{ q}\), więc przez ten składnik dzieli się również liczba \(\displaystyle{ n}\), czyli nie może być liczbą pierwszą. Jeżeli \(\displaystyle{ r}\) jest liczbą pierwszą, ale mniejszą niż \(\displaystyle{ p}\), lub równą \(\displaystyle{ p}\), wówczas \(\displaystyle{ n}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ r}\) — i oczywiście też liczbą pierwszą nie jest.
W zakresie od \(\displaystyle{ 1}\), do \(\displaystyle{ 210}\) — jest \(\displaystyle{ 46}\) liczb pierwszych, ale odrzucamy cztery z nich, ponieważ są mniejsze, lub równe \(\displaystyle{ 7}\). Oczywiście jeśli \(\displaystyle{ r}\) jest równe \(\displaystyle{ 1}\), to liczba \(\displaystyle{ n}\) może być liczbą pierwszą.
\(\displaystyle{ \frac{43}{210} =20,476\% }\) tych liczb wskazuje na możliwość że \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą pierwszą, czyli odpada nam \(\displaystyle{ 79,524\%}\) śmiecia.
Gdy p będziemy wybierać jeszcze większe, selekcja będzie jeszcze wydajniejsza:
Dla \(\displaystyle{ p}\) równego \(\displaystyle{ 11}\) mamy \(\displaystyle{ 11\#=2\ 310}\) a w tym przedziale znajdują się 343 liczby pierwsze, minus 4, pozostaje 339, więc już tylko \(\displaystyle{ 14,675\%}\) liczb z tego przedziału będzie liczbami pierwszymi, zaś \(\displaystyle{ 85,325\%}\) to liczby ewidentnie złożone.
Dla \(\displaystyle{ p}\) równego \(\displaystyle{ 13}\) mamy \(\displaystyle{ 13\#=30\ 030}\) skąd otrzymujemy \(\displaystyle{ (3248 - 6)}\) liczb pierwszych spełniających odpowiednie warunki, co stanowi \(\displaystyle{ 10,796\%}\) wskazań pozytywnych, zaś \(\displaystyle{ 89,204\%}\) to liczby złożone, czyli odpad produkcyjny.
Widać więc wyraźnie, że wydajność wskazań rośnie wraz ze wzrostem liczby \(\displaystyle{ p}\), przy czym wzrost ten jest coraz powolniejszy, ale stały, i nie zanikający...
W podsumowaniu zestawmy te wartości:
\(\displaystyle{ 7}\) → wyklucza \(\displaystyle{ 79,524\%}\) liczb jako ewidentnie złożone
\(\displaystyle{ 11}\) → eliminuje \(\displaystyle{ 85,325\%}\) liczb. \(\displaystyle{ Δ}\) wzrostu wynosi \(\displaystyle{ 5,801\%}\)
\(\displaystyle{ 13}\) → rozpoznaje \(\displaystyle{ 89,204\%}\) liczb — jako złożone. \(\displaystyle{ Δ}\) wzrostu \(\displaystyle{ 3,879\%}\) — widać, że wzrost jest coraz powolniejszy…
Metoda stanowi skrzyżowanie idei zawartej w konstrukcji szeregów Dirichleta, z zasadą działania sita Eratostenesa, natomiast należy odnotować z naciskiem, że w porównaniu z innymi metodami badania prymarności, jest metodą o wyjątkowo niskiej złożoności obliczeniowej, można powiedzieć, że wręcz znikomej...
Suplement
\(\displaystyle{ 2\#}\) → wyklucza \(\displaystyle{ 50,0\%}\) liczb jako ewidentnie złożone
\(\displaystyle{ 3\#}\) → wyklucza \(\displaystyle{ 66,667\%}\) liczb — są złożone. \(\displaystyle{ Δ}\) wzrostu \(\displaystyle{ 16,667\%}\)
\(\displaystyle{ 5\# =30}\) → wyklucza \(\displaystyle{ (1-(7/30))\cdot100\%=76,667\%}\) liczb — są złożone. \(\displaystyle{ Δ}\) wzrostu \(\displaystyle{ 10,0\%}\)
Primorial sieve
- c-rasz
- Użytkownik

- Posty: 108
- Rejestracja: 23 maja 2024, o 04:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 4 razy
Primorial sieve
Ostatnio zmieniony 12 cze 2024, o 23:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 .
-
Brombal
- Użytkownik

- Posty: 594
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 46 razy
Re: Primorial sieve
Niestety ale Twoje dywagacje zawierają 2 podstawowe błędy. Sam się na nie nadziałem dlatego widzę je.
1. Zakres \(\displaystyle{ r \in (1,p _{q}) }\) tu jest więcej komplikacji trudnych do opisania np. \(\displaystyle{ r}\) może być ujemny.
2. \(\displaystyle{ r}\) warunek pierszeństwa nie jest wymagany.Warunek jest słabszy.
To jest temat osiowości primoroalów.
1. Zakres \(\displaystyle{ r \in (1,p _{q}) }\) tu jest więcej komplikacji trudnych do opisania np. \(\displaystyle{ r}\) może być ujemny.
2. \(\displaystyle{ r}\) warunek pierszeństwa nie jest wymagany.Warunek jest słabszy.
To jest temat osiowości primoroalów.
- c-rasz
- Użytkownik

- Posty: 108
- Rejestracja: 23 maja 2024, o 04:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Primorial sieve
??? że słucham? "O czym Ty do mnie rozmawiasz"...?
przed dowolną liczbą pierwszą można oczywiście postawić znak minus, ale tak jak nie ma liczb naturalnych ujemnych , tak i pierwszych — tyż ni mo...
... ale gdzie, ale kto, ale jak, kogo, dlaczego i kiedy???2. \(\displaystyle{ r}\) warunek pierszeństwa nie jest wymagany.Warunek jest słabszy.
Nie czaję, do jakiego fragmentu mojego tekstu się odnosisz, ani co Ty do mnie rozmawiasz!
Realy? Ważniejsza jest dwukółka... Czyli współosiowość, psia kość...To jest temat osiowości primoroalów.
Przetłumacz to na kaszubski, może coś zakumam...