Liczby m i n i p
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Liczby m i n i p
Udowodnić, że jeśli liczba \(\displaystyle{ n> 1}\) jest bezkwadratową, to istnieje liczba pierwsza \(\displaystyle{ p}\) oraz liczba całkowita \(\displaystyle{ m}\) takie, iż \(\displaystyle{ p}\) dzieli \(\displaystyle{ n}\) oraz \(\displaystyle{ n}\) dzieli \(\displaystyle{ p^2+ pm^p}\).
-
azanus111
- Użytkownik

- Posty: 38
- Rejestracja: 25 gru 2025, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 11
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Re: Liczby m i n i p
pokaże to w przypadku gdy:
\(\displaystyle{ n=pq}\) - to liczby pierwsze
wtedy powinno być:
\(\displaystyle{ n=pq | p^2+pm^p}\)
lub:
\(\displaystyle{ n=pq | q^2+qm^q}\)
można też inaczej to zapisać:
\(\displaystyle{ p+m^p=0 \mod q \vee q+m^q=0 \mod p }\)
wystarczy wykazać, że któraś kongurencja jest rozwiązywalna...
można jeszcze inaczej zapisać:
(*) \(\displaystyle{ m^p=-p \mod q \vee m^q=-q \mod p }\)
z teorii kongurencji wiemy, że równanie:
\(\displaystyle{ x^a=-a \mod p}\)
ma rozwiązanie, jeżeli:
\(\displaystyle{ (-a)^{ \frac{p-1}{(a , p-1)} }=1 \mod p}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ (a , p-1)}\) to NWD
wracając do (*) mamy:
\(\displaystyle{ (-p)^{ \frac{q-1}{(p , q-1)} }=1 \mod q}\)
lub:
\(\displaystyle{ (-q)^{ \frac{p-1}{(q , p-1)} }=1 \mod p}\)
ale wiemy skoro n liczba bezkwadratowa, że:
\(\displaystyle{ p<q}\)
na pewno będzie:
\(\displaystyle{ (q , p-1)=1}\)
więc:
\(\displaystyle{ (-q)^{ \frac{p-1}{(q , p-1)} }=(-q)^{p-1}=1 \mod p}\) to ostatnie z małego Fermata....
więc znaczy, że jest rozwiązanie, więc jest i podzielność cnd...
dla większej ilości iloczynu liczb pierwszych dla: \(\displaystyle{ n=p \cdot ... \cdot q}\)
powinno być podobnie...
\(\displaystyle{ n=pq}\) - to liczby pierwsze
wtedy powinno być:
\(\displaystyle{ n=pq | p^2+pm^p}\)
lub:
\(\displaystyle{ n=pq | q^2+qm^q}\)
można też inaczej to zapisać:
\(\displaystyle{ p+m^p=0 \mod q \vee q+m^q=0 \mod p }\)
wystarczy wykazać, że któraś kongurencja jest rozwiązywalna...
można jeszcze inaczej zapisać:
(*) \(\displaystyle{ m^p=-p \mod q \vee m^q=-q \mod p }\)
z teorii kongurencji wiemy, że równanie:
\(\displaystyle{ x^a=-a \mod p}\)
ma rozwiązanie, jeżeli:
\(\displaystyle{ (-a)^{ \frac{p-1}{(a , p-1)} }=1 \mod p}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ (a , p-1)}\) to NWD
wracając do (*) mamy:
\(\displaystyle{ (-p)^{ \frac{q-1}{(p , q-1)} }=1 \mod q}\)
lub:
\(\displaystyle{ (-q)^{ \frac{p-1}{(q , p-1)} }=1 \mod p}\)
ale wiemy skoro n liczba bezkwadratowa, że:
\(\displaystyle{ p<q}\)
na pewno będzie:
\(\displaystyle{ (q , p-1)=1}\)
więc:
\(\displaystyle{ (-q)^{ \frac{p-1}{(q , p-1)} }=(-q)^{p-1}=1 \mod p}\) to ostatnie z małego Fermata....
więc znaczy, że jest rozwiązanie, więc jest i podzielność cnd...
dla większej ilości iloczynu liczb pierwszych dla: \(\displaystyle{ n=p \cdot ... \cdot q}\)
powinno być podobnie...