Kwadraty !

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Kwadraty !

Post autor: mol_ksiazkowy »

Czy jęśli liczby calkowite \(\displaystyle{ x, y, z, t}\) są takie, że \(\displaystyle{ xy - zt =x+ y= z+t}\), to \(\displaystyle{ xy}\) i \(\displaystyle{ zt}\) mogą być kwadratami liczb całkowitych :?:

Przykład dla równania
\(\displaystyle{ x=3}\)
\(\displaystyle{ y=5}\)
\(\displaystyle{ z=1}\)
\(\displaystyle{ t=7}\)
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ