Określić rodzaj zbieżności szeregów

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
jvlivg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 maja 2024, o 09:23
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 5 razy

Określić rodzaj zbieżności szeregów

Post autor: jvlivg »

Za zadanie mam określić rodzaj zbieżności szeregów (zbieżność bezwzględna lub warunkowa) dla szeregów:
a) \(\displaystyle{ \sum_{ 1 }^{\infty} (-1) ^{n+1}( \sqrt[n]{5}-1) }\)
nie wiem jakim kryterium udowodnić, że jest to szereg bezwzględnie zbieżny
b)\(\displaystyle{ \sum_{1}^{\infty}(-1) ^{n+1} ( \sqrt{n+1}- \sqrt{n}) }\)

Z góry dziękuję za odpowiedź! :)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22459
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Określić rodzaj zbieżności szeregów

Post autor: a4karo »

a) nie jest (znasz granicę `{a^{1/n}-1}/{1/n}`)?
b) Leibniz
ODPOWIEDZ