Pochodne drugiego rzędu

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
NumberTwo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 20 sty 2021, o 10:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Pochodne drugiego rzędu

Post autor: NumberTwo »

Narysuj zbiór punktów \(\displaystyle{ (x,y)}\) dla których
\(\displaystyle{ f_{xy} \le 0 }\)
\(\displaystyle{ f(x,y) = \ln(2y+8- x^{2}- y^{2} )}\)

Z dziedziny wychodzi mi koło o \(\displaystyle{ S(0,1)}\) \(\displaystyle{ R=3}\), a z tej pochodnej \(\displaystyle{ x(y-1) \ge 0}\), nie wiem jak rozwiązać te nierówność
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Pochodne drugiego rzędu

Post autor: a4karo »

pokaż rachunki
ODPOWIEDZ