Pierwsze. Spójrz na diagram do zadania 8 i odpowiedz na pytania:
(W diagramie w 100g. mleka mieści się:2,8 białka 3,2 Tłuszcze 4,7 Cukry)
a)O ile Punktów Procentowych większe jest stężenie tłuszczu niż białka w mleku?
*b)O ile procent więcej tłuszczu niż białka jest w 100g. mleka?
c) O ile p.pl mniejsze jest stężenie tłuszczu w mleku niż cukrów w mleku?
*d) O ile procent mniej tłuszczu niż cukrów jest w 100 g. mleka.
Głównie chodzi mi o te przykłady z (*) ponieważ nie potrafię ich rozwiązać!
Drugie zadanie:
W klasie XX w koszykówkę grało 20% uczniów. Potem ten odsetek wzrósł o 5 punktów procentowych.
*a)Jaki procent osób gra teraz w koszykówkę w tej klasie?
*b)O ile procent zwiększyła się liczba tych osób?
Trzecie zadanie:
Do 300g. trzydziestoprocentowego roztworu dolano 150 g. wody
*a)O ile punktów procentowych zmniejszyło się stężenie soli?
*b)O ile procent zmieniła się ilość soli w roztworze?
Byłbym bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź .
Dziękuje,
3 zadania z działu Punkty Procentowe
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 4 gru 2006, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
3 zadania z działu Punkty Procentowe
2,8+3,2+4,7=9,7
2,8---x%
9,7---100%
2,8*100/9,7=280/9,7=28,86
3,2---x%
9,7---100%
3,2*100/9,7=(około)32,99
32,99-28,86=1,14
a) O około 1,14%
b) Tak samo(to jest podpucha że niby w 100g)
4,7---x%
9,7--100%
4,7*100/9,7=(około)48,45%
48,45-32,99=15,46%
c) o 15,46%
d) o 15,46%
AD.2
20+5=25%
b)o 25%
Radze sprawdzić ale chyba dobrze:):)
2,8---x%
9,7---100%
2,8*100/9,7=280/9,7=28,86
3,2---x%
9,7---100%
3,2*100/9,7=(około)32,99
32,99-28,86=1,14
a) O około 1,14%
b) Tak samo(to jest podpucha że niby w 100g)
4,7---x%
9,7--100%
4,7*100/9,7=(około)48,45%
48,45-32,99=15,46%
c) o 15,46%
d) o 15,46%
AD.2
20+5=25%
b)o 25%
Radze sprawdzić ale chyba dobrze:):)