Sumy (nie ryby)

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13436
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3429 razy
Pomógł: 809 razy

Sumy (nie ryby)

Post autor: mol_ksiazkowy »

:arrow: Udowodnić, że \(\displaystyle{ 1 - \frac{1}{3} + \frac{1}{5}-... = \frac{1}{2} ( 1+ \frac{1}{3} + \frac{1 \cdot 2}{3 \cdot 5} + \frac{1 \cdot 2 \cdot 3}{3 \cdot 5 \cdot 7} +... ) .}\)
Ostatnio zmieniony 4 maja 2024, o 19:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
ODPOWIEDZ