układ równań

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
bazyl01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 12 cze 2023, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 3 razy

układ równań

Post autor: bazyl01 »

Rozwiąż w liczbach całkowitych układ równań \(\displaystyle{ \begin{cases}ab=180 \\ [a,b]=90\end{cases}}\).

Skorzystałem, ze wzoru \(\displaystyle{ [a,b]=\frac{|ab|}{(a,b)}}\) i otrzymałem, że \(\displaystyle{ (a,b)=2}\) zatem \(\displaystyle{ a=2a',\,\,b=2b'}\).
Stąd mamy układ równoważny \(\displaystyle{ \begin{cases}a'b'=45 \\ [a',b']=45\end{cases}}\). Teraz rozłożyć liczbę 45 na czynniki i rozpatrywać przypadki?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Hir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 7 mar 2024, o 21:07
Płeć: Kobieta
wiek: 29
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 35 razy

Re: układ równań

Post autor: Hir »

Tak. Będą cztery rozwiązania:
Ukryta treść:    
bazyl01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 12 cze 2023, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 3 razy

Re: układ równań

Post autor: bazyl01 »

Według mnie np. para \(\displaystyle{ (a,b)=(-2,-90)}\) również spełnia podany układ. Rozwiązujemy go w liczbach całkowitych, nie naturalnych.
Awatar użytkownika
Hir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 7 mar 2024, o 21:07
Płeć: Kobieta
wiek: 29
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 35 razy

Re: układ równań

Post autor: Hir »

Racja, przeczytałam "całkowite" jako "całkowite dodatnie". Całkowitych rozwiąząń będzie osiem.
ODPOWIEDZ