Zapis rozwiązań równości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 452
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 2 razy

Zapis rozwiązań równości

Post autor: Damieux »

Cześć,
zastanawiam się, czy ma znaczenie w jaki sposób zapisujemy rozwiązania równań, np. \(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2}+2k \pi }\) co jest tożsame z \(\displaystyle{ \frac{3 \pi }{2}+2k \pi }\). Z jakiego najlepiej przedziału wybierać, czy jak najbliżej zera, czy może takie żeby dodatnie były? Czy wszystko jedno?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22292
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3768 razy

Re: Zapis rozwiązań równości

Post autor: a4karo »

Wszystko jedno, byle czytelnie
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1596
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 248 razy

Re: Zapis rozwiązań równości

Post autor: Gouranga »

To tak samo jakbyś spytał czy lepiej zapisać \(\displaystyle{ x \in (-\infty, -1) \cup (1, +\infty)}\) czy \(\displaystyle{ x \in \RR \setminus \left\langle -1, 1 \right\rangle }\), kwestia przyzwyczajenia, póki oba zapisy są poprawne nikt nie ma prawa ci obciąć punktów na kolosie a to najważniejsze
ODPOWIEDZ