Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
-
Matematyk90
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 16 paź 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
Post
autor: Matematyk90 » 24 paź 2007, o 18:27
1)Jaki promien ma kolo w ktorym:
a)wycinkowi o polu 3pi odpowiada kąt 30stopni
b)wycinkowi o polu 3/2pi odpowiada kąt 240 stopni
c)wycinkowi o polu 2pi odpowiada kąt 72 stopni
-
ariadna
- Gość Specjalny

- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Post
autor: ariadna » 24 paź 2007, o 18:29
a)
\(\displaystyle{ 3\pi=\frac{30^{\circ}}{360^{\circ}}\cdot{\pi{r^{2}}}\)
\(\displaystyle{ r=6}\)
dalej analogicznie