Równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 498
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 93 razy
Pomógł: 2 razy

Równania

Post autor: Damieux »

Witam, mam problem z równaniami z wartością bezwzględną:
\(\displaystyle{ \left| 2\cos3x\right|=1 }\)
\(\displaystyle{ 2\cos3x=1}\) lub \(\displaystyle{ 2\cos3x=-1}\)
\(\displaystyle{ \cos3x= \frac{1}{2} }\) lub \(\displaystyle{ \cos3x=- \frac{1}{2} }\)
\(\displaystyle{ 3x= \frac{ \pi }{3}+ \frac{2}{3}k \pi }\) lub \(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{3}+2k \pi }\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{9}+ \frac{2}{3}k \pi }\) lub \(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{9}+ \frac{2}{3}k \pi }\)

Odpoiedź mam nieprawidłową, bo okres ma być \(\displaystyle{ \frac{k \pi }{3} }\) a nie\(\displaystyle{ \frac{2k \pi }{3}}\).
Czy tu chodzi o to, że na początku jest wartość bezwzględna i to co jest pod osią X odbijamy symetrycznie, dlatego okres będzie co \(\displaystyle{ k \pi }\)?
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2024, o 00:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Równania

Post autor: Jan Kraszewski »

Damieux pisze: 16 kwie 2024, o 23:02 \(\displaystyle{ \cos3x= \frac{1}{2} }\) lub \(\displaystyle{ \cos3x=- \frac{1}{2} }\)
\(\displaystyle{ 3x= \frac{ \pi }{3}+ \red{\frac{2}{3}k \pi} }\) lub \(\displaystyle{ \red{x}=- \frac{ \pi }{3}+2k \pi }\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{9}+ \frac{2}{3}k \pi }\) lub \(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{9}+ \frac{2}{3}k \pi }\)
Tu masz spory bałagan w zapisie.
Damieux pisze: 16 kwie 2024, o 23:02Czy tu chodzi o to, że na początku jest wartość bezwzględna i to co jest pod osią X odbijamy symetrycznie, dlatego okres będzie co \(\displaystyle{ k \pi }\)?
Mniej więcej - błąd bierze się stąd, że rozwiązałeś wyłącznie pierwsze równanie. Przecież \(\displaystyle{ \cos\alpha= \frac{1}{2} }\) gdy \(\displaystyle{ \blue{\alpha=\pm\frac{\pi}{3}+2k\pi},}\) zaś \(\displaystyle{ \cos\alpha= -\frac{1}{2} }\) gdy \(\displaystyle{ \green{\alpha=\pi\pm\frac{\pi}{3}+2k\pi=\pm\frac{\pi}{3}+(2k+1)\pi}}\). Połączenie rozwiązania niebieskiego z zielonym daje Ci \(\displaystyle{ \alpha=\pm\frac{\pi}{3}+k\pi.}\)

JK
ODPOWIEDZ