Ściśle rosnąca funkcja z nieciągła pochodną

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22469
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Ściśle rosnąca funkcja z nieciągła pochodną

Post autor: a4karo »

Jak w tytule.
Skonstruować funkcję różniczkowalną, której pochodna jest dodatnia poza zerem i nieciągła w zerze.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Ściśle rosnąca funkcja z nieciągła pochodną

Post autor: kerajs »

Dla mnie warunki ''funkcja różniczkowalna'' i ''jej pochodna jest nieciągła w zerze'' się wykluczają.

Pewnie wszystko rozbija się o niuanse przyjętych definicji.
Czy
\(\displaystyle{
y=\begin{cases} x \ \ \ , x<0 \\ 2x \ \ \ , x \ge 0 \end{cases} }\)

jest ściśle rosnąca , i różniczkowalna ? I dlaczego?
arek1357

Re: Ściśle rosnąca funkcja z nieciągła pochodną

Post autor: arek1357 »

Dla mnie warunki ''funkcja różniczkowalna'' i ''jej pochodna jest nieciągła w zerze'' się wykluczają.
Czemu?
jest ściśle rosnąca , i różniczkowalna ?
W zerze nie
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22469
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Ściśle rosnąca funkcja z nieciągła pochodną

Post autor: a4karo »

kerajs pisze: 7 kwie 2024, o 08:14 Dla mnie warunki ''funkcja różniczkowalna'' i ''jej pochodna jest nieciągła w zerze'' się wykluczają.

Pewnie wszystko rozbija się o niuanse przyjętych definicji.
Czy
\(\displaystyle{
y=\begin{cases} x \ \ \ , x<0 \\ 2x \ \ \ , x \ge 0 \end{cases} }\)

jest ściśle rosnąca , i różniczkowalna ? I dlaczego?
\(\displaystyle{ x^2\sin 1/x}\) jest różniczkowalna wszędzie, a jej pochodne jest nieciągła w zerze
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 485 razy

Re: Ściśle rosnąca funkcja z nieciągła pochodną

Post autor: timon92 »

mamy taki prosty fakcik: dowolna funkcja \(f\colon \mathbb R \to \mathbb R\) spełniająca \(x-x^2 \le f(x) \le x+x^2\) jest różniczkowalna w zerze i \(f'(0)=1\)

w oparciu o to raczej łatwo skonstruować szukaną funkcję: wystarczy zadbać o to, by \(f\) spełniała założenia fakciku, a do tego była rosnąca, różniczkowalna i \(f'\left(\frac 1n\right)=n\) dla \(n\in\mathbb N\)

taką funkcję można zmontować sklejając odpowiednie funkcje na przedziałach postaci \(\left(\frac 1{n+1},\frac 1n\right)\) dla \(n=1,2,3,\ldots\), a wszędzie indziej określić \(f(x)=x\) --- uzupełnienie szczegółów pozostawiam czytelnikowi
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Ściśle rosnąca funkcja z nieciągła pochodną

Post autor: kerajs »

arek1357 pisze: 7 kwie 2024, o 09:36
Dla mnie warunki ''funkcja różniczkowalna'' i ''jej pochodna jest nieciągła w zerze'' się wykluczają.
Czemu?
Bo różniczkowalność w danym punkcie jest równoważna ciągłości pochodnej w tym punkcie.

Cóż, nie wpadłem na to, że w zero z zadania może być poza dziedziną szukanej funkcji. A skoro może, to zadanie staje się trywialne.
Ot, choćby lekko zmodyfikowany poprzedni przykład:
\(\displaystyle{
y=\begin{cases} x \ \ \ , x<0 \\ 2x \ \ \ , x > 0 \end{cases} }\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22469
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Ściśle rosnąca funkcja z nieciągła pochodną

Post autor: a4karo »

Różniczkowalność funkcji implikuje ciągłośc funkcji, ale nie na odwrót.
Funkcja \(\displaystyle{ x^2\sin 1/x}\) dla `x\ne 0`, i `0` dla `x=0` jest różniczkowalna. (myślałem, że na tym poziomie potrafisz sobie dopowiedzieć wartość w zerze)
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 485 razy

Re: Ściśle rosnąca funkcja z nieciągła pochodną

Post autor: timon92 »

kerajs pisze: 9 kwie 2024, o 08:39Bo różniczkowalność w danym punkcie jest równoważna ciągłości pochodnej w tym punkcie.
to nieprawda
ODPOWIEDZ