Suma

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13436
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3429 razy
Pomógł: 809 razy

Suma

Post autor: mol_ksiazkowy »

Czy \(\displaystyle{ \frac{2}{3} + \frac{3}{4} + ...+ \frac{n}{n+1} }\) może być liczbą całkowitą :?:
Awatar użytkownika
Hir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 7 mar 2024, o 21:07
Płeć: Kobieta
wiek: 29
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 36 razy

Re: Suma

Post autor: Hir »

Nie, patrz https://kconrad.math.uconn.edu/blurbs/gradnumthy/padicharmonicsum.pdf (For \(\displaystyle{ m \le n - 2}\) (...) \(\displaystyle{ H_n - H_m \not \in \mathbb{Z}}\)). Na ten pomysł wpadł dawno temu jakiś Węgier: J. K¨ursch´ak, A Harmonikus Sorr´ol, Mat. ´es Fiz. Lapok, 27 (1918), 299–300. https://real-j.mtak.hu/7278/1/MTA_MatematikaiEsPhysikaiLapok_27.pdf
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2024, o 06:59 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto aktywne linki do stron zewnętrznych!
arek1357

Re: Suma

Post autor: arek1357 »

Może z tej książki wydestyluj, skompresuj i napisz to co istotne...
ODPOWIEDZ