zadanie tekstowe z procentami- z stolikami
-
renatag1986
- Użytkownik

- Posty: 8
- Rejestracja: 14 sty 2024, o 06:37
- Płeć: Kobieta
- wiek: 38
- Podziękował: 4 razy
zadanie tekstowe z procentami- z stolikami
witam. mam problem z takim zadaniem
W restauracji ustawiono 15 stolików czteroosobowych i 12 stolików pięcioosobowych. po pewnym czasie okazało się że na sali jest za dużo miejsc . dlatego co trzeci stół pięcioosobowy zastąpiono stołem czteroosobowym.
Liczba miejsc w restauracji zmalała o :
-mniej niż 2%
- mniej niż 3%
-więcej niż 3%
-więcej niż 4%
W restauracji ustawiono 15 stolików czteroosobowych i 12 stolików pięcioosobowych. po pewnym czasie okazało się że na sali jest za dużo miejsc . dlatego co trzeci stół pięcioosobowy zastąpiono stołem czteroosobowym.
Liczba miejsc w restauracji zmalała o :
-mniej niż 2%
- mniej niż 3%
-więcej niż 3%
-więcej niż 4%
-
renatag1986
- Użytkownik

- Posty: 8
- Rejestracja: 14 sty 2024, o 06:37
- Płeć: Kobieta
- wiek: 38
- Podziękował: 4 razy
Re: zadanie tekstowe z procentami- z stolikami
a no bo tak:
było na początku \(\displaystyle{ 15}\) stolików 4-osob i \(\displaystyle{ 12}\) stol 5-osob więc było \(\displaystyle{ 15\cdot 4=60}\) i \(\displaystyle{ 8\cdot 5=40}\) - suma miejsc to \(\displaystyle{ 100}\) -to już wiadomo.
zastąpiono co trzeci więc zostało \(\displaystyle{ 15}\) stol. 4-osob i \(\displaystyle{ 1}\) stol. 5-osob więc \(\displaystyle{ 15\cdot 4=60}\) i \(\displaystyle{ 12\cdot 5=60}\) suma miejsc to \(\displaystyle{ 120}\) to juz wiadomo
i dalej nie wiem co i jak
było na początku \(\displaystyle{ 15}\) stolików 4-osob i \(\displaystyle{ 12}\) stol 5-osob więc było \(\displaystyle{ 15\cdot 4=60}\) i \(\displaystyle{ 8\cdot 5=40}\) - suma miejsc to \(\displaystyle{ 100}\) -to już wiadomo.
zastąpiono co trzeci więc zostało \(\displaystyle{ 15}\) stol. 4-osob i \(\displaystyle{ 1}\) stol. 5-osob więc \(\displaystyle{ 15\cdot 4=60}\) i \(\displaystyle{ 12\cdot 5=60}\) suma miejsc to \(\displaystyle{ 120}\) to juz wiadomo
i dalej nie wiem co i jak
Ostatnio zmieniony 28 mar 2024, o 11:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: zadanie tekstowe z procentami- z stolikami
Zastąpiono stoliki pięcioosobowe czteroosobowymi i ilość miejsc wzrosła?
Dodano po 59 sekundach:
Co mają znaczyć te rachunki?
Dodano po 59 sekundach:
Co mają znaczyć te rachunki?
Ostatnio zmieniony 28 mar 2024, o 11:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Gouranga
- Użytkownik

- Posty: 1595
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 252 razy
Re: zadanie tekstowe z procentami- z stolikami
przeczytaj jeszcze raz treść zadaniarenatag1986 pisze: 28 mar 2024, o 04:47 a no bo tak:
było na początku 15 stolików4-osob i 12 stol 5-osob więc było 15*4=60 i 8*5=40 - suma miejsc to 100 -to już wiadomo.
-
renatag1986
- Użytkownik

- Posty: 8
- Rejestracja: 14 sty 2024, o 06:37
- Płeć: Kobieta
- wiek: 38
- Podziękował: 4 razy
Re: zadanie tekstowe z procentami- z stolikami
tak pomyłka jest rzeczywiście, przepraszam :/
na początku miejsc było 120 a potem zastąpiono i wyszło 112 miejsc- CZY DOBRZE TERAZ POLICZYŁAM??
i co ja mam dalej zrobić?
na początku miejsc było 120 a potem zastąpiono i wyszło 112 miejsc- CZY DOBRZE TERAZ POLICZYŁAM??
i co ja mam dalej zrobić?
-
Gouranga
- Użytkownik

- Posty: 1595
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 252 razy
Re: zadanie tekstowe z procentami- z stolikami
nie, bo twoim zdaniem ubyło 8 miejsc, a to nieprawda, bo zastąpiono co trzeci z 5 stołów
Ostatnio zmieniony 28 mar 2024, o 18:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: zadanie tekstowe z procentami- z stolikami
Z PIĘCIU?????
Ostatnio zmieniony 29 mar 2024, o 08:12 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytowany tekst. Nie cytujemy całej treści postu, jeśli odpowiadamy bezpośrednio pod tym postem!
Powód: Usunięto cytowany tekst. Nie cytujemy całej treści postu, jeśli odpowiadamy bezpośrednio pod tym postem!
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36057
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5342 razy
Re: zadanie tekstowe z procentami- z stolikami
No i dalej źle, bo \(\displaystyle{ 15}\) było czteroosobowych, a ubywało z pięcioosobowych, których było \(\displaystyle{ 12}\)... Nie \(\displaystyle{ 5}\) zatem, a \(\displaystyle{ 4}\).