Pięć programów jest wykonywanych w architekturze wieloprocesorowej przy założeniach: 1) Programy pracują niezależnie od siebie. 2) Każdy z programow korzysta z procesora przeciętnie 12 minut w ciągu godziny. Znaleźć rozklad liczby programów korzystających z mocy obliczeniowej w danym momencie czasu z dokładnością 2 cyfr po przeciniku. Obliczyć prawdopodobieństwo, że liczba programów korzystających z architektury w danym momencie jest nie większa od 2 z dokładnością 2 cyfr po przeciniku. Znaleźć najbardziej prawdopodobną liczbę wykorzystywanych programów
Prawdopodobieństwo, że wykonywanych jest równocześnie 5 programów 0,00
Prawdopodobieństwo, że wykonywane są równocześnie 2 programy 0.20
Najbardziej prawdopodobna liczna wykonywanych równocześnie programów 1 (liczba całkowita)
Prawdopodobieństwo ze wykonywany jest 1 program 0,41
Prawdopodobieństwo że wykonywane są równocześnie 3 programy 0.05
Prawdopodobieństwo, ze liczba wykonywanych równocześnie programów w każdym momencie czasu jest nie większa od
2. 0,94
Prawdopodobieństwo że wykonywane są równocześnie 4 programy 0.01
Prawdopodobieństwo, że wykonywanych jest 0 programów ??
To jest całe zadanie. Rozkład jednocześnie wykonywanych programów to rozkład Bernouliego n=5, p=0.2
Brakuje mi odpowiedzi tylko na ostatni podpunkt, nie rozumiem o co pytają, że wykonywanych jest x programów (niekoniecznie jednocześnie). Jak jest wtedy rozkład?
Programy wykonywane jednocześnie i niekoniecznie jednocześnie
-
aneta909811
- Użytkownik

- Posty: 272
- Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 70 razy
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Programy wykonywane jednocześnie i niekoniecznie jednocześnie
Prawdopodobieństwo, że wykonywanych jest 0 programów
\(\displaystyle{ Pr(\{X = 0\}) = {5\choose 0}0,2^{0} (1-0,2)^{5-0} = {5\choose 0}0,2^{0} (0,8)^{5} = 0,8^5 =0,3277.}\)
\(\displaystyle{ Pr(\{X = 0\}) = {5\choose 0}0,2^{0} (1-0,2)^{5-0} = {5\choose 0}0,2^{0} (0,8)^{5} = 0,8^5 =0,3277.}\)
-
aneta909811
- Użytkownik

- Posty: 272
- Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 70 razy
Re: Programy wykonywane jednocześnie i niekoniecznie jednocześnie
No właśnie to jest jednocześnie i ta odp według wykładowcy jest błedna...
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Programy wykonywane jednocześnie i niekoniecznie jednocześnie
Nie rozumiem dlaczego, skoro ustalony jest rozkład i podane jest zdarzenie " wykonywanych jest \(\displaystyle{ 0 }\) programów?
Jeśli nie wykonywany jest żaden program, to jak możemy mówić o jednoczesności czy niejednoczesności ich wykonywania ?
Jeśli nie wykonywany jest żaden program, to jak możemy mówić o jednoczesności czy niejednoczesności ich wykonywania ?
