Suma nieskończonego ciągu pól

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
Kamil132111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 mar 2024, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Suma nieskończonego ciągu pól

Post autor: Kamil132111 »

Dany jest trójkąt równoboczny \(\displaystyle{ T_1}\) o boku \(\displaystyle{ a}\). W ten trójkąt wpisujemy trójkąt równoboczny \(\displaystyle{ T_2}\) tak, że każdy wierzchołek trójkąta \(\displaystyle{ T_2}\) należy do innego boku trójkąta \(\displaystyle{ T_1}\) i kąt ostry \(\displaystyle{ \alpha}\) między bokami trójkątów \(\displaystyle{ T_1}\) i \(\displaystyle{ T_2}\) wynosi \(\displaystyle{ 30^\circ.}\) W ten trójkąt wpisujemy analogicznie trójkąt \(\displaystyle{ T_3}\), itd. (patrz rysunek). Ile wynosi suma nieskończonego ciągu pól wszystkich utworzonych w ten sposób trójkątów?
Załączniki
obraz_2024-03-22_195413087.png
obraz_2024-03-22_195413087.png (27.52 KiB) Przejrzano 1537 razy
Ostatnio zmieniony 22 mar 2024, o 20:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm. Literówka w temacie.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

Re: Suma nieskończonego ciągu pól

Post autor: Dasio11 »

Wskazówka: potrafisz znaleźć długość boku \(\displaystyle{ T_2}\) w stosunku do \(\displaystyle{ a}\) ?
Kamil132111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 mar 2024, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Re: Suma nieskończonego ciągu pól

Post autor: Kamil132111 »

\(\displaystyle{ \frac23 a}\) ?
Ostatnio zmieniony 27 mar 2024, o 20:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

Re: Suma nieskończonego ciągu pól

Post autor: Dasio11 »

Nie - skorzystaj z własności trójkątów o kątach \(\displaystyle{ 30^{\circ} - 60^{\circ} - 90^{\circ}}\).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36057
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5342 razy

Re: Suma nieskończonego ciągu pól

Post autor: Jan Kraszewski »

Nie (to nie jest długość boku trójkąta \(\displaystyle{ T_2}\), tylko długość czegoś innego...).

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Suma nieskończonego ciągu pól

Post autor: a4karo »

To zadane jest ładne, bo robi sie je bez żadnych rachunków :)

Jeżeli przez `t_i` oznaczymy również pole trójkąta `T_i`, to widzimy, że
`t_1=3p+t_2`, gdzie `p` jest polem trójkąta prostokątnego. Jeżeli złożymy dwa takie trójkąty, to dostaniemy trójkąt równoboczny, którego wysokość jest taka sama jak długość boku trójkąta `T_2`. Stosunek pola tego trójkąta do pola trójkąta `T_2` jest taka sama jak kwadrat stosunku boku trójkąta równobocznego do jego wysokości, czyli `4/3`. Innymi słowy `{2p}/t_2=4/3`. Zatem `t_1=3t_2`. I taka sama jest zależność między `t_{n+1}` i `t_n`.
ODPOWIEDZ