Uprość wyrażenia

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

Uprość wyrażenia

Post autor: hubert92 » 24 paź 2007, o 17:04

Uprość wyrażenia

a) -2x * (-3xy) =
b) x - \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\) - \(\displaystyle{ \frac{x}{3}}\) =
c) -4 * (-\(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\)) * (\(\displaystyle{ \frac{2x}{4}}\)) =
d) 3(a� - 4) - (-a� + 2) =


* - znak mnozenia

Awatar użytkownika
ariadna
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Uprość wyrażenia

Post autor: ariadna » 24 paź 2007, o 17:34

a)
\(\displaystyle{ ...=6x^{2}y}\)
b)
\(\displaystyle{ ...=\frac{6x}{6}-\frac{3x}{6}-\frac{2x}{6}=\frac{x}{6}}\)
c)
\(\displaystyle{ ...=x^{2}}\)

[ Dodano: 24 Października 2007, 17:35 ]
d)
\(\displaystyle{ ...=3a^{2}-12+a^{2}-2=4a^{2}-14}\)

ODPOWIEDZ