\(\displaystyle{ (cosx)^\sqrt{x}}\)
\(\displaystyle{ cosx^\sqrt{x}}\)
pomoże ktoś w obliczeniu pochodnej?
obliczenie pochodnej
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
obliczenie pochodnej
1)
Chyba nie da rady inaczej niż zamienić na taką postać:
\(\displaystyle{ (cosx)^{\sqrt{x}}=e^{ln{(cosx)^{\sqrt{x}}}}=e^{{\sqrt{x}ln(cosx)}}\)
Chyba nie da rady inaczej niż zamienić na taką postać:
\(\displaystyle{ (cosx)^{\sqrt{x}}=e^{ln{(cosx)^{\sqrt{x}}}}=e^{{\sqrt{x}ln(cosx)}}\)
obliczenie pochodnej
heej jutro mam kolosa z pochodnych i nie moge rozkminić czegoś takiego przyblokowałem sie na tym nie miałem kontaktu z matmą przez 3lata LO a teraz niestety musze pojąć to wszystko. z góry dzięki za podpowiedź
f(x)=\(\displaystyle{ \sqrt{sinx +\sqrt{x}}\)
f(x)=\(\displaystyle{ \sqrt{sinx +\sqrt{x}}\)