Wykaż że dla kąta ostrego alfa podana równość jest tożsamością

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Piotrek7654
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 mar 2021, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Wykaż że dla kąta ostrego alfa podana równość jest tożsamością

Post autor: Piotrek7654 »

\(\displaystyle{ \frac{1-2\cos ^{2} \alpha }{\sin \alpha +\cos \alpha } = \sin\alpha - \cos\alpha}\)
Zrobiłem to zadanie w ten sposób, że obie strony pomnożyłem przez mianownik, a później \(\displaystyle{ -2\cos^{2}\alpha}\) przeniosłem na prawą stronę i wyszło 1=1. Nauczyciel jednak powiedział, że jest źle, bo trzeba było zrobić mniej więcej tak: L=...=...=P, L=P c.k.d (przekształcić lewą stronę tak, żeby otrzymać prawą)
Moim zdaniem jest to po prostu bezmyślne powtarzanie schematów, bo
\(\displaystyle{ a=b \Leftrightarrow a \cdot c=b \cdot c}\)
oraz
\(\displaystyle{ a=b \Leftrightarrow a+c=b+c}\)
Czy jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć, dlaczego trzeba to zrobić tak, jak nauczyciel?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

Re: Wykaż że dla kąta ostrego alfa podana równość jest tożsamością

Post autor: Dasio11 »

Twój sposób jest poprawny o ile wyraźnie napiszesz, że wszystkie przejścia są równoważne, tak żeby nie wyglądało, że zakładasz tezę i dochodzisz do prawdy. Sposób nauczyciela nie wymaga dodatkowego komentarza, być może właśnie dlatego jest to jego standardowe zalecenie, bo z prawidłowym komentowaniem dowodów bywają na tym poziomie kłopoty.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36057
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5342 razy

Re: Wykaż że dla kąta ostrego alfa podana równość jest tożsamością

Post autor: Jan Kraszewski »

Jeżeli dodasz odpowiedni komentarz, że wykonujesz przekształcenia równoważne (i są one istotnie równoważne), to może być.
Piotrek7654 pisze: 13 mar 2024, o 21:14 Moim zdaniem jest to po prostu bezmyślne powtarzanie schematów, bo
\(\displaystyle{ a=b \Leftrightarrow a \cdot c=b \cdot c}\)
Z tym to bym akurat uważał, bo to nieprawda... 8-) Tu jest potrzebne dodatkowe założenie.

I nie chodzi raczej o bezmyślne powtarzanie schematów: dowód w wersji nauczyciela jest bardziej elegancki, co nie znaczy, że Twój jest niepoprawny (ale wymaga odpowiedniego komentarza).

JK
ODPOWIEDZ