\(\displaystyle{ \frac{1-2\cos ^{2} \alpha }{\sin \alpha +\cos \alpha } = \sin\alpha - \cos\alpha}\)
Zrobiłem to zadanie w ten sposób, że obie strony pomnożyłem przez mianownik, a później \(\displaystyle{ -2\cos^{2}\alpha}\) przeniosłem na prawą stronę i wyszło 1=1. Nauczyciel jednak powiedział, że jest źle, bo trzeba było zrobić mniej więcej tak: L=...=...=P, L=P c.k.d (przekształcić lewą stronę tak, żeby otrzymać prawą)
Moim zdaniem jest to po prostu bezmyślne powtarzanie schematów, bo
\(\displaystyle{ a=b \Leftrightarrow a \cdot c=b \cdot c}\)
oraz
\(\displaystyle{ a=b \Leftrightarrow a+c=b+c}\)
Czy jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć, dlaczego trzeba to zrobić tak, jak nauczyciel?
Wykaż że dla kąta ostrego alfa podana równość jest tożsamością
-
Piotrek7654
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
Re: Wykaż że dla kąta ostrego alfa podana równość jest tożsamością
Twój sposób jest poprawny o ile wyraźnie napiszesz, że wszystkie przejścia są równoważne, tak żeby nie wyglądało, że zakładasz tezę i dochodzisz do prawdy. Sposób nauczyciela nie wymaga dodatkowego komentarza, być może właśnie dlatego jest to jego standardowe zalecenie, bo z prawidłowym komentowaniem dowodów bywają na tym poziomie kłopoty.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Re: Wykaż że dla kąta ostrego alfa podana równość jest tożsamością
Jeżeli dodasz odpowiedni komentarz, że wykonujesz przekształcenia równoważne (i są one istotnie równoważne), to może być.
Tu jest potrzebne dodatkowe założenie.
I nie chodzi raczej o bezmyślne powtarzanie schematów: dowód w wersji nauczyciela jest bardziej elegancki, co nie znaczy, że Twój jest niepoprawny (ale wymaga odpowiedniego komentarza).
JK
Z tym to bym akurat uważał, bo to nieprawda...Piotrek7654 pisze: 13 mar 2024, o 21:14 Moim zdaniem jest to po prostu bezmyślne powtarzanie schematów, bo
\(\displaystyle{ a=b \Leftrightarrow a \cdot c=b \cdot c}\)
I nie chodzi raczej o bezmyślne powtarzanie schematów: dowód w wersji nauczyciela jest bardziej elegancki, co nie znaczy, że Twój jest niepoprawny (ale wymaga odpowiedniego komentarza).
JK