AI a olimpiady

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
Myrthan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 16 kwie 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bliżej niż myślisz
Pomógł: 4 razy

AI a olimpiady

Post autor: Myrthan »

Dzien dobry!

Bardzo dlugo tutaj na forum nie zagladalem, nie wiem czy jest to nadal miejsce spotkan olimpijczykow, ale chcialem naswietlic jeden z tematow ktory moze olimpiade dotykac.

DeepMind jakis czas temu opublikowal papier

Kod: Zaznacz cały

https://www.nature.com/articles/s41586-023-06747-5
gdzie jak twierdzi, wytrenowany model zwany AlphaGeometry, dowodzi zadanka z planimetrii na poziomie zlotego medalisty IMO. Robi to wraz z pelnymi dowodami. Jest to co najmniej imponujace, rzucam bo byc moze w jakims okresie czasu moze to np zawazyc jak wyglada I etap olmpiady oraz jako ciekawoste do ewentualnej dyskusji. Papier polecam przeczytac :)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2024, o 12:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
arek1357

Re: AI a olimpiady

Post autor: arek1357 »

To pokaż praktycznie jak to działa na razie widzę tylko opisy a zero konkretów...
nie wiem czy jest to nadal miejsce spotkan olimpijczykow,
szczerze to ja też nie wiem , trudno nawet powiedzieć jakie typy buszują po tym forum...
gdzie jak twierdzi, wytrenowany model zwany AlphaGeometry, dowodzi zadanka z planimetrii na poziomie zlotego medalisty IMO
to go pokaż w akcji...

Dodano po 9 godzinach 27 minutach 6 sekundach:
Co zamurowało nie? jak dochodzi do konkretów to grobowe milczenie
Awatar użytkownika
Myrthan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 16 kwie 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bliżej niż myślisz
Pomógł: 4 razy

Re: AI a olimpiady

Post autor: Myrthan »

Ale jakich konkretow? To artykul w Nature, jesli chcesz uruchomic to i rozwiazac te zadanka lokalnie u siebie to masz instrukcje

Kod: Zaznacz cały

https://github.com/google-deepmind/alphageometry
Nie do konca rozumiem.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2024, o 06:25 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto aktywny link do strony zewnętrznej! sunięto cytowany tekst. Nie cytujemy całej treści postu, jeśli odpowiadamy bezpośrednio pod tym postem!
arek1357

Re: AI a olimpiady

Post autor: arek1357 »

To proponuję Ty uruchom i opisz co zrobiłeś i podaj wnioski i najpierw zapodaj jaki problem zechcecie rozwiązać u mnie liczą się konkrety...

Powiedz a zapomnę pokaż a zrozumie jak mawiał klasyk...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: AI a olimpiady

Post autor: Jan Kraszewski »

Myrthan, nie przejmuj się arkiem, on tak zawsze.

JK
arek1357

Re: AI a olimpiady

Post autor: arek1357 »

Tak ale dobrze być konsekwentny
SekretnyJulek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 cze 2023, o 14:05
Płeć: Mężczyzna
wiek: 100
Pomógł: 1 raz

Re: AI a olimpiady

Post autor: SekretnyJulek »

Z tego co rozumiem jest to de facto klasyczny algorytm brute force (przez angle chasing i podobne metody), któremu AI trochę podpowiada. Jest to na pewno ciekawe osiągnięcie, ale mam wrażenie, że nie tak imponujące jak podają media. Poczekajmy na AI do kombinatoryki i teorii liczb...
Awatar użytkownika
Myrthan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 16 kwie 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bliżej niż myślisz
Pomógł: 4 razy

Re: AI a olimpiady

Post autor: Myrthan »

Update https://storage.googleapis.com/deepmind-media/DeepMind.com/Blog/imo-2024-solutions/index.html
Ai rozwiazalo 4 problemy robiac wynik 28 punktow na 42 z IMO 2024 (2 z algebry, 1 z teorii liczb i to co wyzej wrzucalem ze potrafi jeden problem z geometrii). Wiecej mozna w blogu poczytac

SekretnyJulek pisze: 15 mar 2024, o 13:27 Z tego co rozumiem jest to de facto klasyczny algorytm brute force (przez angle chasing i podobne metody), któremu AI trochę podpowiada. Jest to na pewno ciekawe osiągnięcie, ale mam wrażenie, że nie tak imponujące jak podają media. Poczekajmy na AI do kombinatoryki i teorii liczb...
Zgadza sie, pytanie jest co to znaczy rozwiazywac zadanie i jak to robi czlowiek, bo moze na samym koncu to sie sprowadza do tego samego, jesli rozumiesz o czym mowie.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2024, o 13:39 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto aktywny link do strony zewnętrznej!
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13385
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Re: AI a olimpiady

Post autor: mol_ksiazkowy »

cytat z

Kod: Zaznacz cały

https://deepmind-google.translate.goog/discover/blog/ai-solves-imo-problems-at-silver-medal-level/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc
AlphaProof: formalne podejście do rozumowania
AlphaProof to system, który szkoli się w zakresie udowadniania twierdzeń matematycznych w języku formalnym Lean . Łączy wstępnie wytrenowany model języka z algorytmem uczenia się przez wzmacnianie AlphaZero , który wcześniej sam nauczył się opanować partie szachów, shogi i go.

Języki formalne mają tę krytyczną zaletę, że dowody wykorzystujące rozumowanie matematyczne można formalnie zweryfikować pod kątem poprawności. Ich zastosowanie w uczeniu maszynowym było jednak wcześniej ograniczone ze względu na bardzo ograniczoną ilość dostępnych danych pisanych przez ludzi.

W przeciwieństwie do tego, podejścia oparte na języku naturalnym mogą powodować halucynacje wiarygodnych, ale niepoprawnych pośrednich etapów rozumowania i rozwiązań, pomimo dostępu do o rząd wielkości większej ilości danych. Stworzyliśmy pomost pomiędzy tymi dwiema uzupełniającymi się sferami, dostrajając model Gemini , aby automatycznie tłumaczył stwierdzenia problemowe w języku naturalnym na stwierdzenia formalne, tworząc dużą bibliotekę problemów formalnych o różnym stopniu trudności.

Kiedy pojawia się problem, AlphaProof generuje propozycje rozwiązań, a następnie potwierdza je lub obala, przeszukując możliwe kroki sprawdzające w Lean. Każdy znaleziony i zweryfikowany dowód służy wzmocnieniu modelu językowego AlphaProof, zwiększając jego zdolność do rozwiązywania kolejnych, trudniejszych problemów.

Szkoliliśmy AlphaProof dla IMO, udowadniając lub obalając miliony problemów, obejmujących szeroki zakres trudności i obszarów zagadnień matematycznych w ciągu tygodni poprzedzających zawody. Podczas konkursu zastosowano także pętlę szkoleniową, wzmacniając dowody na samodzielnie wygenerowane odmiany problemów konkursowych, aż do znalezienia pełnego rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2024, o 13:38 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto aktywny link do strony zewnętrznej!
Awatar użytkownika
Myrthan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 16 kwie 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bliżej niż myślisz
Pomógł: 4 razy

Re: AI a olimpiady

Post autor: Myrthan »

Aktualizacja, niepublikowany model robi 5 zadań na 6 na tegorocznej olimpiadzie w Sunshine Coast w Australii, co daję mu złoty medal. Model nie jest dostępny publicznie i pewnie tak jeszcze zostanie przez długi czas. Testowany model był modelem językowym i ogólnym, nie tylko trenowanym pod te olimpiady.

Referencje:
Komunikat z openai:

Kod: Zaznacz cały

https://x.com/alexwei_/status/1946477742855532918
Komunikat tegorocznego komitetu IMO:

Kod: Zaznacz cały

https://imo2025.au/news/the-66th-international-mathematical-olympiad-draws-to-a-close-today/
Awatar użytkownika
Myrthan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 16 kwie 2010, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bliżej niż myślisz
Pomógł: 4 razy

Re: AI a olimpiady

Post autor: Myrthan »

Troszke z innej polki. Dwa modele z czolowych firm ai robia pierwsze i drugie miejsce na tegorocznej ICPC. Model openai rozwiazal wszystkie 12 zadan, z takimi samymi zasadami jak uczestnicy ludzie.

Kod: Zaznacz cały

 https://www.ft.com/content/c2f7e7ef-df7b-4b74-a899-1cb12d663ce6     
ODPOWIEDZ