Otóż zadanie to jest oparte na faktach autentycznych, proszę o uczciwe rozwiązanie:
U mojego kuzyna trzeba było wnieść wannę na drugie piętro bo remontował łazienkę...
Do wniesienia wanny wynajął czterech tępych osiłków, którzy za wyniesienie tej wanny zażądali sobie 2000 zł (dla wszystkich).
Wtedy ja się wtrąciłem i zaproponowałem pomoc jako piąty. Jaki powinien być w takim układzie koszt wyniesienia wanny i ile każdy powinien dostać
kasy? (Moja propozycja rozsierdziła osiłków, ale musieli i tak zamknąć dzioby)...
Dodano po 2 dniach 22 godzinach 3 minutach 12 sekundach:
No widzę, że żaden matematyczny osiłek nie potrafi tego ruszyć.
Wyślę to zadanie na kurs zaoczny dla idempotentów matematycznych z cyklu:
"Matematyka dla tetryka"...
Zadanie oparte na faktach
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8596
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3357 razy
Re: Zadanie oparte na faktach
Sam jesteś sobie winny, gdyż w zadaniu brakuje danych.
Przykładowo:
1. Nie wiadomo czy zaliczasz się do tępych osiłków, przemądrzałych osiłków, tępych cherlaków, ... itd , ani jaką miałeś rolę przy wnoszeniu wanny.
2. Dawniej wannę wnosiła jedna osoba, metodą '' na żółwia'' . 5 osób na schodach to przeszkadzający sobie tłum.
3. Rodzinie zwykle się nie płaci. Dostaje się piwko, żeberko z grilla albo inny symbol wdzięczności.
4. Inne .....
Przykładowo:
1. Nie wiadomo czy zaliczasz się do tępych osiłków, przemądrzałych osiłków, tępych cherlaków, ... itd , ani jaką miałeś rolę przy wnoszeniu wanny.
2. Dawniej wannę wnosiła jedna osoba, metodą '' na żółwia'' . 5 osób na schodach to przeszkadzający sobie tłum.
3. Rodzinie zwykle się nie płaci. Dostaje się piwko, żeberko z grilla albo inny symbol wdzięczności.
4. Inne .....
-
- Użytkownik
- Posty: 22292
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3768 razy
Re: Zadanie oparte na faktach
Całkowity koszt takiej operacji powinien składać się z kilku elementów
2500 dla panów osiłków (extra 500, bo musieli użerać się z cwiercinteligentem, który im przeszkadzał w pracy).
140000 płatne przez arka za pobyt w klinice i rehabilitację, bo panowie osiłkowie powinni mu przemodelować facjatę za chamstwo i pogardę z jaką się do nich odnosi
40000 z kieszeni arka dla adwokata, który uniewinni panów osiłków od zarzutu pobicia.
@kerajs ze "smutną wanną trzyosobową" jeden osiłek może sobie nie poradzić.
2500 dla panów osiłków (extra 500, bo musieli użerać się z cwiercinteligentem, który im przeszkadzał w pracy).
140000 płatne przez arka za pobyt w klinice i rehabilitację, bo panowie osiłkowie powinni mu przemodelować facjatę za chamstwo i pogardę z jaką się do nich odnosi
40000 z kieszeni arka dla adwokata, który uniewinni panów osiłków od zarzutu pobicia.
@kerajs ze "smutną wanną trzyosobową" jeden osiłek może sobie nie poradzić.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5762
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 132 razy
- Pomógł: 528 razy
Re: Zadanie oparte na faktach
Wanna była ciężka ani dwóch ani tym bardziej jeden nie dałby rady, ja ze swoją krzepą byłem pomocnym elementem...
Ale nie zrozumieliście w tym sedna sprawy jak widzę , myślałem, że ktoś zakuma...
skoro 4 tępych osiłków wnosi wannę za 2000 zł to jeżeli ja wejdę do akcji to koszt wniesienia wanny będzie mniejszy bo i robota lżejsza, więc wnoszę zastosować odwrotną proporcjonalność:
4 osiłków - 2000 zł
4 osiłków+1 int.=5 - x zł
5x=4*2000zł=8000zł
x=1600zł koszt wniesienia wanny w pięciu
czyli na jednego przypadnie:
1600:5 = 320zł
ot co myślałem, że ktoś to zauważy, że tak powinno być...
Zadanie na poziomie 4 kl. szkoły podstawowej lub szkoły wyższej we Wrocławiu w systemie elektroniczno - mailowym...
Dodano po 1 dniu 15 godzinach 43 minutach 26 sekundach:
Dodam jeszcze, że wanna była bardzo ciężka bo z porcelany zrobiona , duża i grubość ścianek 5cm...
Ale nie zrozumieliście w tym sedna sprawy jak widzę , myślałem, że ktoś zakuma...
skoro 4 tępych osiłków wnosi wannę za 2000 zł to jeżeli ja wejdę do akcji to koszt wniesienia wanny będzie mniejszy bo i robota lżejsza, więc wnoszę zastosować odwrotną proporcjonalność:
4 osiłków - 2000 zł
4 osiłków+1 int.=5 - x zł
5x=4*2000zł=8000zł
x=1600zł koszt wniesienia wanny w pięciu
czyli na jednego przypadnie:
1600:5 = 320zł
ot co myślałem, że ktoś to zauważy, że tak powinno być...
Zadanie na poziomie 4 kl. szkoły podstawowej lub szkoły wyższej we Wrocławiu w systemie elektroniczno - mailowym...
Dodano po 1 dniu 15 godzinach 43 minutach 26 sekundach:
Dodam jeszcze, że wanna była bardzo ciężka bo z porcelany zrobiona , duża i grubość ścianek 5cm...
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8596
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3357 razy
Re: Zadanie oparte na faktach
Ciekawy podział płacy. Pobrałeś zapłatę z góry, obniżając kwotę o 400 zł, a potem jeszcze z dołu żądając doli 320 zł.
Dodano po 3 minutach 28 sekundach:
Dziwię się osiłkom, gdyż każdy zarobiłby więcej gdyby wzięli do pomocy dwóch osiłków zamiast jednego krewniaka zleceniodawcy.
Dodano po 3 minutach 28 sekundach:
Dziwię się osiłkom, gdyż każdy zarobiłby więcej gdyby wzięli do pomocy dwóch osiłków zamiast jednego krewniaka zleceniodawcy.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5762
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 132 razy
- Pomógł: 528 razy
Re: Zadanie oparte na faktach
Ale im lżejsza praca tym mniejsza płaca i dlatego zastosowałem proporcjonalność odwrotną raczej sprawiedliwie podszedłem do sprawy...