rozkład zmiennej losowej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
bazyl01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 12 cze 2023, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 5 razy

rozkład zmiennej losowej

Post autor: bazyl01 »

Niech \(\displaystyle{ X_1,X_2,...,X_n}\) będą niezależnymi zmiennymi losowymi o jednakowym rozkładzie opisanym funkcją gęstości \(\displaystyle{ f_{\theta}(x)=\theta x^{\theta-1}I_{(0,1)}(x),\,\,\theta>0}\).
Jaki rozkład ma zmienna losowa \(\displaystyle{ Y=-2\theta\ln\prod_{k=1}^{n}X_k}\) ?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: rozkład zmiennej losowej

Post autor: janusz47 »

Zmenna losowa \(\displaystyle{ Y }\) będzie miała rozkład o gęstości równej logarytmowi z iloczynowi gęstości zmiennych losowych \(\displaystyle{ X_{1}, ... ,X_{n} }\)

\(\displaystyle{ f_{Y}(\theta) = -2\theta \sum_{k=1}^{n} \ln X_{k} = \ \ ... }\)
bazyl01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 12 cze 2023, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 5 razy

Re: rozkład zmiennej losowej

Post autor: bazyl01 »

Przekształciłem zmienną losową do tej postaci którą Ty masz, alw skąd wiemy, że ona będzie miała taki rozkład? Przecież wzór na funkcje gęstości zmiennych losowych napisany wyżej wygląda nieco inaczej?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: rozkład zmiennej losowej

Post autor: janusz47 »

Bo korzystamy z własności logarytmów

\(\displaystyle{ \ln( X_{1}\cdot ... \cdot X_{n}) = \ln(X_{1}) + ... + \ln(X_{n}). }\)
bazyl01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 12 cze 2023, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 5 razy

Re: rozkład zmiennej losowej

Post autor: bazyl01 »

No dobrze ja to rozumiem, zapisałem już dawno zmienną losową w postaci: \(\displaystyle{ Y=-2\theta\ln\prod_{k=1}^{n}X_k=-2\theta\ln(X_1\cdot X_2\cdot ...\cdot X_n)=-2\theta(\ln X_1+\ln X_2+...+\ln X_n)=-2\theta\sum_{k=1}^{n}\ln X_k}\). I teraz żeby podać jej rozkład trzeba by podać wzór na funkcję gęstości tej zmiennej losowej, moje pytanie było dlaczego Ty postać tej zmiennej losowej traktujesz jako wzór, który opisuje jej gęstość?
Bo u Ciebie jest tak: \(\displaystyle{ f_Y(\theta)=Y}\) i nie wiem o co tutaj chodzi?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: rozkład zmiennej losowej

Post autor: janusz47 »

Rozkład zmiennej losowej podajemy przez jej gęstość, dystrybuantę lub funkcję tworzącą.

W tym zadaniu najłatwiej jest podać gęstość łączną.
bazyl01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 12 cze 2023, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 5 razy

Re: rozkład zmiennej losowej

Post autor: bazyl01 »

No oczywiście bo zmienna losowa jest typu ciągłego, ale Ty cały czas nie odpowiadasz na moje pytanie...
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: rozkład zmiennej losowej

Post autor: janusz47 »

Jak mam odpowiadać na Twoje pytanie jak posądzasz mnie o bzdury, których nie piszę

\(\displaystyle{ f_{Y}(\theta) = Y ?}\)

Nie można mylić zmiennej losowej z jej gęstością.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: rozkład zmiennej losowej

Post autor: a4karo »

No to właśnie tutaj pomyliłeś
janusz47 pisze: 7 mar 2024, o 11:21 Zmenna losowa \(\displaystyle{ Y }\) będzie miała rozkład o gęstości równej logarytmowi z iloczynowi gęstości zmiennych losowych \(\displaystyle{ X_{1}, ... ,X_{n} }\)

\(\displaystyle{ f_{Y}(\theta) = -2\theta \sum_{k=1}^{n} \ln X_{k} = \ \ ... }\)
bazyl01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 12 cze 2023, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 5 razy

Re: rozkład zmiennej losowej

Post autor: bazyl01 »

@a4karo no tak, dlatego właśnie ciągle o tym pisze, że pomylił gęstość ze zmienną losową, a on nie odpowiada na to pytanie...
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: rozkład zmiennej losowej

Post autor: janusz47 »

Podstawiamy w sumie za \(\displaystyle{ X_{k},\ \ k=1,..,n }\) gęstość \(\displaystyle{ f_{\theta}(x)=\theta x^{\theta-1} I_{(0,1)} }\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: rozkład zmiennej losowej

Post autor: a4karo »

Napisałeś wzorek tak, jak napisałeś.
`X_k` to zmienna losowa określona na przestrzeni probabilistycznej, gęstość jest funkcją rzeczywistą. Równości więc być nie może. Jak zwykle, zamiast przyznać że napisałeś coś bez sensu, próbujesz wciskać czytelnikowi, że nie zrozumiał tego, co być może chciałeś przekazać
Ostatnio zmieniony 8 mar 2024, o 06:32 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytowany tekst. Nie cytujemy całej treści postu, jeśli odpowiadamy bezpośrednio pod tym postem!
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: rozkład zmiennej losowej

Post autor: janusz47 »

Gęstość rozkładu łącznego iloczynu niezależnych zmiennych losowych \(\displaystyle{ X_{1},...,X_{n} }\) jest równa iloczynowi

\(\displaystyle{ f(x_{1},...,x_{n}) = \prod_{j=1}^{n} f(x_{j}).}\)

i po co ten jak zwykle komentarz z uwagami ?

Ucz się się biedny człowieku rachunku prawdopodobieństwa i statystyki.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: rozkład zmiennej losowej

Post autor: a4karo »

A co ma rozkład łączny do treści zadania?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: rozkład zmiennej losowej

Post autor: janusz47 »

W przypadku rozkładów ciągłych - iloczyn gęstości niezależnych zmiennych losowych lub iloczyn ich dystrybuant nazywany jest rozkładem łącznym.

W tym zadaniu mamy podaną zmienną losową w postaci logarytmu iloczynu zmiennych losowych o jednakowym rozkładzie potęgowym więc możemy mówić o logarytmie z ich rozkładu łącznego.
ODPOWIEDZ