Na wadze

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Na wadze

Post autor: max123321 »

Na wadze o nierównych ramionach zważono ciało. Gdy ciało położono na lewej szalce, waga wskazała ciężar \(\displaystyle{ Q_1=0,2561 N}\), gdy zaś na prawej, waga wskazała ciężar \(\displaystyle{ Q_2=0,2556 N}\). Jaki jest prawdziwy ciężar \(\displaystyle{ Q}\) ciała?

Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc? Nie wiem jak można zrobić to zadanie nie mając żadnej informacji o tym jakiej długości są te ramiona.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: Na wadze

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} l_{1}\cdot Q_{1} = m\cdot g \cdot l_{2} \\ l_{2}\cdot Q_{2} = m\cdot g \cdot l_{1} \end{cases} }\)

\(\displaystyle{ l_{1}\cdot l_{2}\cdot Q_{1}\cdot Q_{2} = (m\cdot g)^2\cdot l_{1}\cdot l_{2} }\)

\(\displaystyle{ Q = m\cdot g = \sqrt{Q_{1}\cdot Q_{2}}.}\)
ODPOWIEDZ