suma

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13386
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

suma

Post autor: mol_ksiazkowy »

Rozwiązać \(\displaystyle{ \log_{2} x + \log_{3} x =1.}\)
Ostatnio zmieniony 2 mar 2024, o 17:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: suma

Post autor: a4karo »

Wsk: `x=2^t`
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: suma

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \log_{2} x + \frac{\log_{2} x}{\log_{2} 3} =\log_{2} 2 \ \ , \ \ x>0 \\
x\cdot x^{\frac{1}{\log_{2} 3}}=2\\
x= \sqrt[1+\frac{1}{\log_{2} 3}]{2}
}\)
ODPOWIEDZ