Funkcja wykładnicza z wartością bezwzględną

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 498
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 93 razy
Pomógł: 2 razy

Funkcja wykładnicza z wartością bezwzględną

Post autor: Damieux »

Dzień dobry,
chciałem zapytać, jakie są kolejne kroki rysowania fukcji:

\(\displaystyle{ f(x)=-2 ^{\left| x-1\right| } }\)

Proszę sprawdzić, czy dobrze bym rysował:
1. Naszkicuję wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=2 ^{x} }\)
2. Następnie odbiję symetrycznie względem osi OY tę część wykresu, która leży dla x>0, i powstanie wykres funkcji: \(\displaystyle{ 2 ^{\left| x\right| } }\)
3. Przesunę ten wykres o 1 jednostkę w prawo, powstanie wykres: \(\displaystyle{ 2 ^{\left| x-1\right| } }\)
4. Odbiję symetrycznie cały wykres względem osi OX.

Czy mógłbym wykonać najpierw punkt 3 ( przesunąć o jedną jednostkę w prawo), a póżniej punkt 2 ( odbić symetrycznie po przesunięciu)?

Proszę o wyjaśnienie
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36042
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Funkcja wykładnicza z wartością bezwzględną

Post autor: Jan Kraszewski »

Damieux pisze: 25 lut 2024, o 21:26\(\displaystyle{ f(x)=-2 ^{\left| x-1\right| } }\)

Proszę sprawdzić, czy dobrze bym rysował:
1. Naszkicuję wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=2 ^{x} }\)
2. Następnie odbiję symetrycznie względem osi OY tę część wykresu, która leży dla x>0, i powstanie wykres funkcji: \(\displaystyle{ 2 ^{\left| x\right| } }\)
3. Przesunę ten wykres o 1 jednostkę w prawo, powstanie wykres: \(\displaystyle{ 2 ^{\left| x-1\right| } }\)
4. Odbiję symetrycznie cały wykres względem osi OX.
Dobrze.
Damieux pisze: 25 lut 2024, o 21:26Czy mógłbym wykonać najpierw punkt 3 ( przesunąć o jedną jednostkę w prawo), a póżniej punkt 2 ( odbić symetrycznie po przesunięciu)?
Nie.

Jak najpierw przesuniesz, to dostaniesz \(\displaystyle{ 2^{x-1}}\) i zastosowanie punktu 2. da Ci \(\displaystyle{ 2^{|x|-1}.}\)

JK
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 498
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 93 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Funkcja wykładnicza z wartością bezwzględną

Post autor: Damieux »

Dziękuję
ODPOWIEDZ