Który z tych ciągów jest zbieżny ?
\(\displaystyle{ (\sin(n))^n}\)
\(\displaystyle{ n \sin(n)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{\sin(n)} }\)
Trzy ciągi
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11622
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3173 razy
- Pomógł: 754 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5764
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 132 razy
- Pomógł: 528 razy
Re: Trzy ciągi
Zawsze np. \(\displaystyle{ \pi}\) można aproksymować liczbami wymiernymi ze znanego twierdzenia:
\(\displaystyle{ \left| \pi= \frac{a_{n}}{b_{n}} \right| < \frac{1}{b_{n}^2} }\)
a więc:
\(\displaystyle{ \left| \pi b_{n}-a_{n}\right| < \frac{1}{b_{n}} }\)
Można z tego wywnioskować, że np. druga granica tworzy zbiór gęsty a więc nie ma jej jako takiej...
\(\displaystyle{ \left| \pi= \frac{a_{n}}{b_{n}} \right| < \frac{1}{b_{n}^2} }\)
a więc:
\(\displaystyle{ \left| \pi b_{n}-a_{n}\right| < \frac{1}{b_{n}} }\)
Można z tego wywnioskować, że np. druga granica tworzy zbiór gęsty a więc nie ma jej jako takiej...
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4123
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1412 razy
Re: Trzy ciągi
Rozbieżność \(\displaystyle{ n\sin n}\) widać natychmiast. Wartości \(\displaystyle{ \sin n}\) gęsto wypełniają \(\displaystyle{ [-1,1]}\) więc istnieją ciągi \(\displaystyle{ p_n}\) oraz \(\displaystyle{ q_n}\) liczb naturalnych dla których \(\displaystyle{ p_n\sin p_n\to \infty}\) oraz \(\displaystyle{ q_n\sin q_n\to -\infty}\). Jeśli o \(\displaystyle{ (\sin n)^n}\) chodzi to oczywiście można znaleźć ciąg \(\displaystyle{ z_n}\) taki, że \(\displaystyle{ (\sin z_n)^{z_n}\to 0}\) wystarczy aby przykładowo \(\displaystyle{ \sin z_n\to 1/2}\) co jak już było wspomniane można uczynić. Jednak z drugiej strony można też znaleźć ciągi \(\displaystyle{ p_n}\), \(\displaystyle{ q_n}\) takie, że
oraz \(\displaystyle{ q_n}\) jest nieparzyste (można znaleźć takie ciągi dla każdej niewymiernej liczb tu \(\displaystyle{ \pi/2}\); Problems in Mathematical Analysis I: Real Numbers, Sequences and Series, M.T. Nowak W.J. Kaczor, zadanie 1.1.14 lub 1.1.20) lub innymi słowy
miara niewymierności \(\displaystyle{ \pi }\) (a dokładniej jej równoważna definicja opisana w linku).
\(\displaystyle{ \left| \frac{\pi}{2}- \frac{p_n}{q_n} \right| < \frac{1}{q^2_n} }\)
oraz \(\displaystyle{ q_n}\) jest nieparzyste (można znaleźć takie ciągi dla każdej niewymiernej liczb tu \(\displaystyle{ \pi/2}\); Problems in Mathematical Analysis I: Real Numbers, Sequences and Series, M.T. Nowak W.J. Kaczor, zadanie 1.1.14 lub 1.1.20) lub innymi słowy
\(\displaystyle{ \left| \frac{\pi}{2}q_n- p_n \right| < \frac{1}{q_n}. }\)
Ponieważ w prawostronnej okolicy zera \(\displaystyle{ \cos }\) maleje to
\(\displaystyle{ \left| \sin p_n \right| = \left| \cos \left( \frac{\pi}{2}q_n- p_n \right) \right| > \cos \frac{1}{q_n} > 1- \frac{1}{2q^2_n}. }\)
Mamy więc dalej
\(\displaystyle{ \left| \sin p_n \right|^{p_n} > \left( 1- \frac{1}{2q^2_n}\right)^{p_n} }\)
a ponieważ, \(\displaystyle{ p_n \approx \frac{\pi}{2} q_n }\) to \(\displaystyle{ p_n< 2q^2_n}\) (tu można formalniej to robić ale nie ma takiej konieczności) więc
\(\displaystyle{ \left| \sin p_n \right|^{p_n} > \left( 1- \frac{1}{2q^2_n}\right)^{p_n} > \left( 1- \frac{1}{p_n}\right)^{p_n} }\)
tym samym pokazując, że \(\displaystyle{ \left| \sin p_n \right|^{p_n} \not\to 0}\). Więc ten ostatni powinien być zbieżny i przydać się może
Kod: Zaznacz cały
https://mathworld.wolfram.com/IrrationalityMeasure.html
Ostatnio zmieniony 23 lut 2024, o 06:28 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto aktywny link do strony zewnętrznej!
Powód: Usunięto aktywny link do strony zewnętrznej!