Oblicz długość odcinka AB
\(\displaystyle{ A( \sqrt{5} +2, \sqrt{5}) ,B(1,-1)}\)
Korzystałem z wzoru na długość odcinka jednak punkt złożony z pierwiastka i liczby powoduje u mnie problem. Prośba o rozwiązanie lub chociaż wskazówki jak zabrać się za liczenie
oblicz długość odcinka
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8714
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 338 razy
- Pomógł: 3434 razy
Re: oblicz długość odcinka
\(\displaystyle{ \left| AB\right|= \sqrt{ ( \sqrt{5} +2-1)^2+( \sqrt{5}-(-1))^2}= \sqrt{2( \sqrt{5}+1)^2}=( \sqrt{5}+1) \sqrt{2}= \sqrt{10} + \sqrt{2} }\)
