Wsród 12 zarowek 4 sa waliwe. Wybrano losowo 3 zarowki. Jakie jest prawdopodobnienstwo tego ze co najmniej jedna zarowka jest dobra?
Z gory dzieki, i przepraszam za zakladanie tematow z tak trywialnymi zadaniami- ale po prostu prawdopodobienstwo to dla mnie czarna magia (hm- jak i inne dziedziny matematyki )
Zaróweczki
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Zaróweczki
A - co najmniej jedna żarówka dobra
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')=1-\frac{C^3_4}{C^3_{12}}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')=1-\frac{C^3_4}{C^3_{12}}}\)