Dowód - kwadrat liczby naturalnej

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
radi43
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 lut 2024, o 13:25
Płeć: Mężczyzna
wiek: 32

Dowód - kwadrat liczby naturalnej

Post autor: radi43 »

Witam, to mój pierwszy post tutaj. Czy ktoś może pomóc/nakierować przy próbie udowodnienia?

Dla dowolnego podzbioru \(\displaystyle{ A}\) zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,...,50\}}\) zawierającego \(\displaystyle{ 16}\) elementów zawsze możemy wybrać taki jego podzbiór \(\displaystyle{ B \subseteq A}\) że iloczyn liczb należących do \(\displaystyle{ B}\) jest kwadratem liczby naturalnej. Jako przykład podano: jeśli \(\displaystyle{ A = \left\{2,3,5,12,13,14,21,22 ,23,27,33,35,37,39,47,48\right\}}\) to mamy \(\displaystyle{ 2\cdot 12\cdot 14\cdot 21=7056}\) czyli \(\displaystyle{ 84^{2}}\) (czyli szukanym podzbiorem \(\displaystyle{ B}\) jest tu \(\displaystyle{ \left\{2, 12, 14, 21 \right\}}\))

Próbuję zdziałać coś z liczbami pierwszymi, ale nie wiem czy na tym można się opierać - w podanym przykładzie liczby które stanowią podzbiór \(\displaystyle{ B}\) są iloczynem liczb pierwszych. Niestety nie wiem jak to dalej poprowadzić ani nawet jak to inaczej ugryźć :(
Ostatnio zmieniony 8 lut 2024, o 17:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8596
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3357 razy

Re: Dowód - kwadrat liczby naturalnej

Post autor: kerajs »

Moim zdaniem kontrprzykładem jest jedynka i 15 liczb pierwszych. Tu żaden iloczyn nie jest kwadratem.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10261
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2381 razy

Re: Dowód - kwadrat liczby naturalnej

Post autor: Dasio11 »

Prawdopodobnie przyjmujesz konwencję, że nie można obliczyć iloczynu zbioru jednoelementowego. Prawdopodobnie zaś autorzy zadania przyjmują że można, a wtedy podany zbiór nie jest kontrprzykładem.

Nawiasem mówiąc, ja nie widzę problemu nawet z obliczaniem iloczynu zbioru pustego, który ze wszystkich możliwych przyczyn powinien istnieć i wynosić \(\displaystyle{ 1}\). Ale akurat pod tym względem autorzy zadania zdają się uważać inaczej, bo inaczej zastrzegliby, że \(\displaystyle{ B}\) ma być niepusty.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22292
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3768 razy

Re: Dowód - kwadrat liczby naturalnej

Post autor: a4karo »

To chyba nie ma nic do rzeczy. Przykład kerajsa jest ok
Ostatnio zmieniony 9 lut 2024, o 06:39 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytowany tekst. Nie cytujemy całej treści postu, jeśli odpowiadamy bezpośrednio pod tym postem!
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34541
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5226 razy

Re: Dowód - kwadrat liczby naturalnej

Post autor: Jan Kraszewski »

Nie jest OK, bo bierzesz \(\displaystyle{ B=\{1\}.}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22292
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3768 razy

Re: Dowód - kwadrat liczby naturalnej

Post autor: a4karo »

Hau, hau (spod stołu)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8596
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3357 razy

Re: Dowód - kwadrat liczby naturalnej

Post autor: kerajs »

Nadal nie widzę związku skoro chodzi o:
radi43 pisze: 8 lut 2024, o 14:09 iloczyn liczb należących do \(\displaystyle{ B}\)
Zbiory są tu tylko zbytecznym anturażem.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34541
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5226 razy

Re: Dowód - kwadrat liczby naturalnej

Post autor: Jan Kraszewski »

To znaczy? Twój kontrprzykład nie jest dobry, bo jedynka jest kwadratem liczby naturalnej.

JK
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10261
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2381 razy

Re: Dowód - kwadrat liczby naturalnej

Post autor: Dasio11 »

Odnośnie zadania: niech \(\displaystyle{ p_1, \ldots p_{15}}\) będą wszystkimi liczbami pierwszymi w zbiorze \(\displaystyle{ \{ 1, \ldots, 50 \}}\). Dla \(\displaystyle{ a \in A}\) niech

\(\displaystyle{ \beta_a = (\alpha_1 \bmod{2}, \ldots, \alpha_{15} \bmod{2})^{\top} \in (\ZZ_2)^{15}}\),

gdzie \(\displaystyle{ a = p_1^{\alpha_1} \cdot \ldots \cdot p_{15}^{\alpha_{15}}}\). Ponieważ wymiar \(\displaystyle{ (\ZZ_2)^{15}}\) jako przestrzeni liniowej nad \(\displaystyle{ \ZZ_2}\) wynosi \(\displaystyle{ 15}\), układ \(\displaystyle{ \left< \beta_a : a \in A \right>}\) jest liniowo zależny, co sprowadza się do istnienia takiego niepustego zbioru \(\displaystyle{ B \subseteq A}\), że \(\displaystyle{ \sum_{b \in B} \beta_b = 0}\). To zaś oznacza, że iloczyn wszystkich liczb w \(\displaystyle{ B}\) jest kwadratem liczby naturalnej.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8596
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3357 razy

Re: Dowód - kwadrat liczby naturalnej

Post autor: kerajs »

Co znaczy
Jan Kraszewski pisze: 9 lut 2024, o 22:22 To znaczy?
?


PS
Nie wpadłem na to, że dla 4,9 są trzy iloczyny tych liczb, a nie zaledwie jeden.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34541
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5226 razy

Re: Dowód - kwadrat liczby naturalnej

Post autor: Jan Kraszewski »

Podałeś kontrprzykład, dostałeś kontrprzykład do swojego kontrprzykładu i wtedy napisałeś, że nie widzisz związku. Więc zapytałem się, co to znaczy, bo rzeczony kontrprzykład do kontrprzykładu był w dość bezpośrednim związku...

No ale teraz to i tak bez znaczenia.

JK
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8596
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3357 razy

Re: Dowód - kwadrat liczby naturalnej

Post autor: kerajs »

Jan Kraszewski pisze: 11 lut 2024, o 11:24 Podałeś kontrprzykład, dostałeś (,,,)
Rozumiem.
A jak wygląda zapis tych trzech iloczynów z liczb 4 i 9 :
1) \(\displaystyle{ 4 \cdot 9=36}\)
2) \(\displaystyle{ \ ? \ =4}\)
3) \(\displaystyle{ \ ? \ =9}\)
?
ODPOWIEDZ