[zadania] wyrazenia wymierne

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
xavier89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 paź 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

[zadania] wyrazenia wymierne

Post autor: xavier89 »

Witam mam ogromna prosbe o zrobienie kilku zadac z gory dziekuje ...

1. Rozwiaz rownanie .

a)
\(\displaystyle{ \frac{x}{3 - x}}\) + 3 = \(\displaystyle{ \frac{5}{2x - 6}}\)

b)

\(\displaystyle{ \frac{4}{2 x^{2} + x}}\) - \(\displaystyle{ \frac{6x}{2x + 1}}\)



2. Wyznacz p ze wzoru .

a)
\(\displaystyle{ \frac{m}{n}}\) = \(\displaystyle{ \frac{p - k}{p}}\)


b)
\(\displaystyle{ \frac{x + y}{\frac{1}{p} + x}}\) = \(\displaystyle{ \frac{x}{y}}\)


3.
Jak nalezy przesunac wykres funkcji

y =\(\displaystyle{ \frac{x - 3}{x - 1}}\) aby otrzymac

y =\(\displaystyle{ \frac{x - 3}{x + 1}}\)
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

[zadania] wyrazenia wymierne

Post autor: Atraktor »

2.
a)
pm=n(p-k)
pm=np-nk
mp-np=-nk
p(m-n)=-nk
\(\displaystyle{ p=\frac{-nk}{m-n}}\)

b)
\(\displaystyle{ (x+y)y = x( x+ \frac{1}{p} ) \\ (x+y)y = x^{2} + \frac{x}{p} \\ py(x+y)=px^{2} +x \\ py(x+y) - px^{2} = x \\ p = \frac{x}{y(x+y) - x^{2}}}\)
Ostatnio zmieniony 24 paź 2007, o 14:48 przez Atraktor, łącznie zmieniany 2 razy.
xavier89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 paź 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

[zadania] wyrazenia wymierne

Post autor: xavier89 »

Co do przykladu a) moglbys wytlumaczyc jak sie to robi pokolei , mam troche zaleglosci bo w szpitalu lezalem i sam musze nadrabiac . a co do b) to jest dobrze zapisany mysle ze chodzi ci o 1/p tak ma byc . pzdr
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

[zadania] wyrazenia wymierne

Post autor: Atraktor »

pierwszy wiersz mamy proporcje a wiec wymnarzamy
drugi wiersz likwidujemy nawiasy
trzeci wiersz przenosimy wszystko co ma p na lewa strone
czwarty wiersz wyciagamy p przed nawias
a 5 wiersz dzielimy obustronnie przez to co jest przy p

Wystarczy takie wytlumaczenie?
xavier89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 paź 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

[zadania] wyrazenia wymierne

Post autor: xavier89 »

dzieki wielkie , wytlumaczenei wystarczajace ( az mi glupio bo to takie proste , jak sie jzu wie jak zrobic ) , prosil bym jeszcze o reszte zadan .
ODPOWIEDZ