wyznacz stałe dodatnie a,b,c

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
mathgirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 sty 2024, o 13:56
Płeć: Kobieta
wiek: 20

wyznacz stałe dodatnie a,b,c

Post autor: mathgirl »

Wyznaczyc stale dodatnie \(\displaystyle{ a,b,c}\) , dla ktorych istnieje funkcja ciagla \(\displaystyle{ f: (0, + \infty ) \rightarrow \RR}\), że
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{a \sqrt{x} -b}{x^2-4}&\text{dla }x>2\\ \frac{\ln(cx)}{x-2}&\text{dla }0<x<2.\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2024, o 16:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeXa. Zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36043
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: wyznacz stałe dodatnie a,b,c

Post autor: Jan Kraszewski »

Następnym razem taki post trafi do Kosza.

Z czym masz problem? Trzeba policzyć granice jednostronne w \(\displaystyle{ x=2.}\)

JK

edit: Poprawa pytania na konstruktywniejsze.
ODPOWIEDZ