Gęstość ciał stałych

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
hutsalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy

Gęstość ciał stałych

Post autor: hutsalo »

Mam taki wzór:
\(\displaystyle{
\rho_{m} = \frac{ P_{m} }{ W_{m} } \cdot \rho_{w}
}\)

wiem, że to jest wzór na gęstość ciał stałych o \(\displaystyle{ \rho > \rho_{wody}}\) (mosiądz, aluminium). Znam mase mosiądzu w powietrzu i w wodzie. A teraz co. Mam to po podstawiać do tego wzoru i rozumiem, że sprawdzić czy jest będzie sie to pokrywać z wartościami teoretycznymi?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: Gęstość ciał stałych

Post autor: janusz47 »

Mamy dwie metody laboratoryjne wyznaczania gęstości ciał stałych i cieczy:
- metodę za pomocą piknometru;
- metodę hydrostatyczną.

Wzór:
\(\displaystyle{ \rho_{m} = \frac{P_{m}}{W_{m}}\cdot \rho_{w} =\frac{P_{m}}{P_{m} - P_{o}} }\)

gdzie:

\(\displaystyle{ \rho_{m}, \rho_{w} }\) - gęstości odpowiednio mosiądzu i wody,

\(\displaystyle{ P_{m} }\) - masa mosiądzu w powietrzu,

\(\displaystyle{ P_{o} }\) - masa odważników, równoważących badaną masę mosiądzu w wodzie,

pochodzi z metody hydrostatycznej.

Wyniki pomiarów podstawiamy do wzoru. Obliczamy gęstości mosiądzu. Porównujemy z wartością teoretyczną w zależności od karty pomiarowej.

Dodano po 10 godzinach 48 minutach 13 sekundach:
\(\displaystyle{ \rho_{m} = \frac{P_{m}}{W_{m}}\cdot \rho_{w} =\frac{P_{m}}{P_{m} - P_{o}} \rho_{w}.}\)
hutsalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy

Re: Gęstość ciał stałych

Post autor: hutsalo »

Mam takie wartości ale nie bardzo wiem co to jest, chyba gęstości:
w powietrzu
korek - 1.87g
mosiądz 450.09g
aluminium - 14.49g
oraz w wodzie
korek - 7.78g
mosiądz 5.20g
aluminum 5.14g
Mam tutaj jeszcze taki wzór ale nie bardzo wiem jak go z tym powiązać . Ten wzór odnosi sie do Gęstość względna (ciała stałego względem wody) i wydaje mi sie, że to jest to:
w wodzie
korek - 7.78g
mosiądz 5.20g
aluminum 5.14g
dane.png
dane.png (8.52 KiB) Przejrzano 1168 razy
Dodano po 31 minutach 8 sekundach:
Tutaj mam kolejne kroki wykonania tego doświadczenia
Zważyć wszystkie ciała w powietrzu na wadze elektronicznej. Ważenia ciała
w powietrzu dokonać 3-krotnie. Zanotować wskazania.
2. Na wadze postawić zlewkę z wodą i wytarować (wskazanie wagi musi być równe
zeru).
3. Zanurzyć w cieczy po kolei mosiądz i aluminium (ciała cięższe od wody). Pomiar
przeprowadzić 3-krotnie. Zanotować wskazania. Wartość, którą pokaże waga
w tym pomiarze, to wartość siły wyporu działającej na mosiądz / aluminium.
4. Połączyć korek (ciało lżejsze od wody) z którymś z ciał cięższych od wody
(mosiądz) i zanurzyć w wodzie. Pomiar przeprowadzić 3-krotnie. Zanotować
wskazania. Wartość, którą pokaże waga w tym pomiarze, to wartość siły wyporu
działającej na oba ciała
Może to coś da?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: Gęstość ciał stałych

Post autor: janusz47 »

Zostało wszystko wyłożone jak "kawa na ławę."

Należy wykonać:

Pomiary gęstości według karty pomiarowej.

Zapis wyników pomiarów.

Obliczyć niepewności pomiarów.

Przeprowadzić dyskusję wyników, zapisać wnioski i uwagi dotyczące doświadczenia.
ODPOWIEDZ