\(\displaystyle{ \lim_{x\to } (x^{2} - x + 6) = \lim_{x\to } x^2(1 - \frac{1}{x}\righ + \frac{1}{x^2}\righ)}\) - wlasnie jak to sie stało, ze ta 2 czesc uległa takowym przekształcenia, zasadniczo bardzo mnie to interesuje:)
i czemu
\(\displaystyle{ \lim_{x\to } \frac{1}{x}\righ = 0}\)
a
\(\displaystyle{ \lim_{x\to } x = }\)
wiem, ze to śmieszny przykład.. ale musze to poją bo nie zasne he
Wyciąganie przed nawias
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Wyciąganie przed nawias
co do dwóch tych dwóch ostatnich: \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}x=\infty}\) myślę, że jest oczywistym, że jeśli x dąży do nieskończoności to granica z x jest równa nieskończoność.. natomiast oczywiście jeśli licznik jest liczbą ograniczoną, jakąkolwiek, a mianownik dąży do nieskończoności to dostaniesz liczbę, taką jaką jest 1 podzieloną przez coś wielkiego.. na osi coś takiego jakbyś chciał zaznaczyć to jest prawie przy 0 ta liczba.. dlatego właśnie \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}\frac{1}{x}=0}\)
co do przykładu pierwszego.. mamy x dążące do nieskończoności.. czyli Twoja granica będzie typu \(\displaystyle{ \infty-\infty+6}\).. zatem wyciągamy po prostu \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias wtedy mamy wyrażenie typu\(\displaystyle{ \infty(1-0+0)=\infty 1=\infty}\) tylko w ten sposób można obliczyć taką granicę.. podobne chwyty stosujemy w liczeniu granicy z ułamka.. np
\(\displaystyle{ \lim_{x\to }\frac{x^2+2x+3}{2x^2-5x+3}}\) mamy nie tylko w mianowniku wyrażenie typu \(\displaystyle{ \infty-\infty}\) ale w dodatku jeszcze \(\displaystyle{ \frac{\infty}{\infty}}\)
zatem wyciągamy \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias w liczniku i mianowniku i dostajemy:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to }\frac{x^2(1+\frac{2}{x}+\frac{3}{x^2})}{x^2(2-\frac{5}{x}+\frac{3}{x^2})}=\frac{1}{2}}\) ponieważ wszystkie wyrażenie typu \(\displaystyle{ \frac{a}{x}}\) gdzie a jest liczbą skończoną dążą do 0.. to tak w skrócie o liczeniu granicy
zachęcam jeszcze do jakiejś lekturki np na wikipedii i granicach.. tam można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy 
co do przykładu pierwszego.. mamy x dążące do nieskończoności.. czyli Twoja granica będzie typu \(\displaystyle{ \infty-\infty+6}\).. zatem wyciągamy po prostu \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias wtedy mamy wyrażenie typu\(\displaystyle{ \infty(1-0+0)=\infty 1=\infty}\) tylko w ten sposób można obliczyć taką granicę.. podobne chwyty stosujemy w liczeniu granicy z ułamka.. np
\(\displaystyle{ \lim_{x\to }\frac{x^2+2x+3}{2x^2-5x+3}}\) mamy nie tylko w mianowniku wyrażenie typu \(\displaystyle{ \infty-\infty}\) ale w dodatku jeszcze \(\displaystyle{ \frac{\infty}{\infty}}\)
zatem wyciągamy \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias w liczniku i mianowniku i dostajemy:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to }\frac{x^2(1+\frac{2}{x}+\frac{3}{x^2})}{x^2(2-\frac{5}{x}+\frac{3}{x^2})}=\frac{1}{2}}\) ponieważ wszystkie wyrażenie typu \(\displaystyle{ \frac{a}{x}}\) gdzie a jest liczbą skończoną dążą do 0.. to tak w skrócie o liczeniu granicy


-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 paź 2007, o 00:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sierpc
- Podziękował: 1 raz
Wyciąganie przed nawias
dziękuje bardzo za odp. rozjasniłeś mi w głowie.. oczywiscie skorzystam z podanej lektury!:)