Pomoc przy zadaniu pochodne

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Janek2701
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 lis 2023, o 19:05
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 2 razy

Pomoc przy zadaniu pochodne

Post autor: Janek2701 »

Potrzebuje pomocy dotyczącej zadania:
Oblicz \(\displaystyle{ f'(1)}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ f(x)=x \sqrt{g(x)}, g(1)=1, g'(1)=2.}\)
Z góry dziękuje :)
Ostatnio zmieniony 2 sty 2024, o 21:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Pomoc przy zadaniu pochodne

Post autor: a4karo »

A konkretnie jakiej pomocy oczekujesz?
Oblicz pochodna `f` i podstaw wartości
Janek2701
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 lis 2023, o 19:05
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 2 razy

Re: Pomoc przy zadaniu pochodne

Post autor: Janek2701 »

Nie wiem jak policzyć pochodną z funkcji f nie znając funkcji g, nie wiem jak wykorzytsać to co o niej wiadomo (funkcjii g)
Ostatnio zmieniony 3 sty 2024, o 06:35 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytowany tekst. Nie cytujemy całej treści postu, jeśli odpowiadamy bezpośrednio pod tym postem!
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Pomoc przy zadaniu pochodne

Post autor: a4karo »

Pochodną funkcji `g` jest \(\displaystyle{ g'.}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36057
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5342 razy

Re: Pomoc przy zadaniu pochodne

Post autor: Jan Kraszewski »

Janek2701 pisze: 2 sty 2024, o 19:49Nie wiem jak policzyć pochodną z funkcji f nie znając funkcji g
A zacząłeś liczyć? Jeśli nie, to zacznij (na początek - wzór na pochodną iloczynu). Nie ma sensu martwić się na zapas.

JK

PS I zastanów się nad tym, co napisał a4karo, bo - wbrew temu, co Ci się wydaje - jest to wskazówka.
ODPOWIEDZ