Fermat i szereg
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13381
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Fermat i szereg
Niech \(\displaystyle{ F}\) będzie zbiorem wszystkich dzielników pierwszych \(\displaystyle{ p}\) liczb Fermata \(\displaystyle{ F_n = 2^{2^n}+1}\). Czy szereg \(\displaystyle{ \sum_{p \in F} \frac{1}{p}}\) jest zbieżny 
-
Trol-24-11-2025
Re: Fermat i szereg
dzielniki pierwsze liczb Fermata mają postać:
\(\displaystyle{ p=k2^{n+2}+1}\)
a więc szereg:
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{1}{k2^{n+2}+1} }\) - jest zbieżny...
\(\displaystyle{ p=k2^{n+2}+1}\)
a więc szereg:
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{1}{k2^{n+2}+1} }\) - jest zbieżny...