wyłączenie minusa przed nawias

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Damieux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 448
Rejestracja: 19 mar 2011, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 2 razy

wyłączenie minusa przed nawias

Post autor: Damieux »

Dzień dobry,
chciałem zapytać czy można wyłączyć minusa przed nawias w ten sposób?

\(\displaystyle{ \left( 5-x\right) ^{2}=\left[ -\left( x-5\right) \right] ^{2}=\left( x-5\right) ^{2} }\)

a tak jak poniżej jest nieprawidłowo?
\(\displaystyle{ \left( 5-x\right) ^{2}=-\left( x-5\right) ^{2} }\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8596
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3357 razy

Re: wyłączenie minusa przed nawias

Post autor: kerajs »

Damieux pisze: 18 gru 2023, o 08:42 czy można wyłączyć minusa przed nawias w ten sposób?
\(\displaystyle{ \left( 5-x\right) ^{2}=\left[ -\left( x-5\right) \right] ^{2}=\left( x-5\right) ^{2} }\)
Tak.
Damieux pisze: 18 gru 2023, o 08:42 a tak jak poniżej jest nieprawidłowo?
\(\displaystyle{ \left( 5-x\right) ^{2}=-\left( x-5\right) ^{2} }\)
Owszem, to błędne przekształcenie.
ODPOWIEDZ