Trójkącik

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Trójkącik

Post autor: mol_ksiazkowy »

Wyznaczyć kąt \(\displaystyle{ ADC}\). rysunek
Załączniki
trojkacik.jpg
trojkacik.jpg (19.75 KiB) Przejrzano 710 razy
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8714
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 338 razy
Pomógł: 3434 razy

Re: Trójkącik

Post autor: kerajs »

Niech spodkiem wysokości spuszczonej z \(\displaystyle{ A}\) będzie \(\displaystyle{ E}\)
Odejmując stronami równania:
\(\displaystyle{ \left|BC \right|+\left| CE\right|=\left| AE\right| \ctg 30^0 }\)
\(\displaystyle{ \left| CE\right|=\left| AE\right| \ctg 100^0 }\)
dostaję :
\(\displaystyle{ \left| AE\right| = \frac{\left|BC \right|}{\ctg 30^0 -\ctg 100^0 } }\)

Szukany kąt:
\(\displaystyle{ \sin (\angle ADC)= \frac{\left|AE \right|}{\left|BC \right|} \\
\angle ADC=\arcsin \frac{1}{\ctg 30^0 -\ctg 100^0 }
}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Re: Trójkącik

Post autor: mol_ksiazkowy »

No ale krasnoludki ze skrzatami zmierzyły, że to \(\displaystyle{ 40^{o}}\)...
Mr_Kaszanka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 lis 2023, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
wiek: 16
Pomógł: 1 raz

Re: Trójkącik

Post autor: Mr_Kaszanka »

Gdzie znajdują się takie zadania, w których krasnoludy kąty mierzą ?!
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8714
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 338 razy
Pomógł: 3434 razy

Re: Trójkącik

Post autor: kerajs »

Ech, głupi błąd popełniłem.
Powinno być:

Niech spodkiem wysokości spuszczonej z \(\displaystyle{ A}\) będzie \(\displaystyle{ E}\)
Odejmując stronami równania:
\(\displaystyle{ \left|BC \right|+\left| CE\right|=\left| AE\right| \ctg 30^0 }\)
\(\displaystyle{ \left| CE\right|=\left| AE\right| \ctg (180^0-100^0) }\)
dostaję :
\(\displaystyle{ \left| AE\right| = \frac{\left|BC \right|}{\ctg 30^0 +\ctg 100^0 } }\)

Szukany kąt:
\(\displaystyle{ \sin (\angle ADC)= \frac{\left|AE \right|}{\left|BC \right|} \\
\angle ADC=\arcsin \frac{1}{\ctg 30^0+\ctg 100^0 }
}\)



PS
\(\displaystyle{ \frac{1}{\ctg 30^0+\ctg 100^0 } =\frac{1}{\ctg 30^0-\ctg 80^0 }=\frac{1}{ \frac{\cos 30^0 \sin 80^0-\sin 30^0 \cos 80^0}{\sin 30^0 \sin 80^0} } =\\=
\frac{\sin 30^0 \sin 80^0}{\sin (80^0-30^0)} \frac{ \frac{1}{2} \sin 80^0}{\sin 50^0}= \frac{\sin 40^0 \cos 40^0}{\cos 40^0} =\sin 40^0 }\)
ODPOWIEDZ