Oblicz wartość funkcji \(\displaystyle{ f(x)=2^{x+2}}\) dla argumentu \(\displaystyle{ x= \sqrt{\log_4^{2}2+\log_4 3+\log_4^{2}3}. }\)
Dodano po 9 godzinach 22 minutach 36 sekundach:
Czy to co jest pod pierwiastkiem trzeba zwinąć do wzoru skróconego mnożenia?
Oblicz wartość funkcji
Oblicz wartość funkcji
Ostatnio zmieniony 17 gru 2023, o 01:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Oblicz wartość funkcji
Tak.
\(\displaystyle{ \sqrt{\log_4^{2}2+\log_4 3+\log_4^{2}3}= \sqrt{(\log_42+\log_43)^2}=|\log_42+\log_43|=\log_42+\log_43}\)
szukana wartość to \(\displaystyle{ 4\sqrt{6} }\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\log_4^{2}2+\log_4 3+\log_4^{2}3}= \sqrt{(\log_42+\log_43)^2}=|\log_42+\log_43|=\log_42+\log_43}\)
szukana wartość to \(\displaystyle{ 4\sqrt{6} }\)
