Warunek dla f

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13436
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3429 razy
Pomógł: 809 razy

Warunek dla f

Post autor: mol_ksiazkowy »

Czy funkcja \(\displaystyle{ f (x) }\)= odległość \(\displaystyle{ x }\) od najbliższej liczby całkowitej jest Lipschitza ? I jeśli jest to z jaką stałą ?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Warunek dla f

Post autor: Janusz Tracz »

Funkcja \(\displaystyle{ f}\) nie jest jednoznacznie (a więc poprawnie) zdefiniowana. Nie jest jasne jak zaokrąglać powiedzmy \(\displaystyle{ 1/2}\). Tak czy inaczej skończymy z funkcją która nie jest ciągła więc w szczególności nie jest Lipschitza.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

Re: Warunek dla f

Post autor: Dasio11 »

Definicja jest poprawna, bo to nie najbliższa liczba całkowita jest wartością funkcji, tylko odległość argumentu od tejże.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Warunek dla f

Post autor: Janusz Tracz »

Fakt. Dzięki. Myślałem o liczbie zaokrąglonej a nie odległości. W takim razi \(\displaystyle{ f}\) jest Lipschitza bo wykres to piła. Więc geometrycznie warunek Lipschitza jest spełniony. To znaczy interpretacja Lipschitzowskości się zgadza. A stała to nachylenie prostych czyli \(\displaystyle{ 1}\).
arek1357

Re: Warunek dla f

Post autor: arek1357 »

\(\displaystyle{ f(x)=\min\left\{ x-\left\lfloor x \right\rfloor , \left\lceil x \right\rceil -x \right\} }\)

Dla ujemnych analogicznie...
ODPOWIEDZ