Ukryta treść:
Wielomian a ekstrema
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13394
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Wielomian a ekstrema
Wyznaczyć wielomian, który ma tylko w punktach \(\displaystyle{ -1, \ 2}\) ekstrema lokalne właściwe (odpowiednio minimum i maksimum) i ma tylko w zerze punkt przegięcia.
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Wielomian a ekstrema
Takich wielomianów jest nieskończenie wiele. Muszą być nieparzystego stopnia. Przykładowy:
\(\displaystyle{ W(x)=12x^5-45x^4+80x^3-480x+k \\
W'(x)=60(x+1)(x-2)(x^2-2x+4)\\
W''(x)=60x(4x^2-9x+8)}\)
Gdyby wielomian \(\displaystyle{ w}\) był stopnia trzeciego, to z \(\displaystyle{ w'=a(x+1)(x-2)}\) nie uzyska się \(\displaystyle{ w''(0)=0}\)
Przyjąłem, że wielomian \(\displaystyle{ Q(x)}\) stopnia piątego ma \(\displaystyle{ Q'(x)=(x+1)(x-2)(x^2 -\frac{q}{2}x+q ) \ \ \ dla \ \ 0<q<16}\) , a jego druga pochodna tylko jeden pierwiastek rzeczywisty. Tak będzie gdy \(\displaystyle{ q \in \left( \frac{2(13-4 \sqrt{6} )}{3 } \ , \ \frac{2(13+4 \sqrt{6} ) }{3 } \right) }\) i stąd powyższy przykład dla \(\displaystyle{ q=4}\).
\(\displaystyle{ W(x)=12x^5-45x^4+80x^3-480x+k \\
W'(x)=60(x+1)(x-2)(x^2-2x+4)\\
W''(x)=60x(4x^2-9x+8)}\)
Gdyby wielomian \(\displaystyle{ w}\) był stopnia trzeciego, to z \(\displaystyle{ w'=a(x+1)(x-2)}\) nie uzyska się \(\displaystyle{ w''(0)=0}\)
Przyjąłem, że wielomian \(\displaystyle{ Q(x)}\) stopnia piątego ma \(\displaystyle{ Q'(x)=(x+1)(x-2)(x^2 -\frac{q}{2}x+q ) \ \ \ dla \ \ 0<q<16}\) , a jego druga pochodna tylko jeden pierwiastek rzeczywisty. Tak będzie gdy \(\displaystyle{ q \in \left( \frac{2(13-4 \sqrt{6} )}{3 } \ , \ \frac{2(13+4 \sqrt{6} ) }{3 } \right) }\) i stąd powyższy przykład dla \(\displaystyle{ q=4}\).